Zakaj se nekateri nikoli ne spomnijo sanj?

Navdih 23. Feb 202308:00
spanje
Profimedia

Pogosto se ukvarjamo s tem, kaj pomenijo določeni simboli v sanjah. Kaj pa pomeni, če se sanj preprosto ne spomnimo? 

Znanost se do zdaj še ni mogla zediniti, kaj je sploh namen sanj. Nekateri trdijo, da je to način, ki nam pomaga predelati čustva in razumeti svet. Možgani naše sanje gradijo iz spominov pa tudi iz travm in občutkov, ki so zasidrane globoko v našo podzavest. Zavest nas odpelje na določene kraje ali nam prikaže določene spomine, barve, zvoke, znamenitosti, ljudi in simbole. Sanje so včasih lahko povsem običajne, spet drugič so lahko naravnost absurdne. Včasih so zelo intenzivne, včasih celo strašljive.

Morda se spomnite sanj vse do zapletenih podrobnostih. Lahko pa se zbudite z rahlim namigom na sanje, ki zbledijo, preden jih lahko popolnoma dojamete. Morda pa se ne morete spomniti niti najmanjšega delčka sanjanja. Malo verjetno pa je, da nikoli ne sanjate. Bolj verjetno je, da se preprosto sanj ne morete spomniti.

Torej, kaj pomeni, če se sanj preprosto ne spomnimo?

Doživeli ste travmo

Nerazrešena travma povzroči nespečnost, zaradi česar slabo spite in se težje spomnite sanj. Lahko se zgodi tudi, da v sanjah obujate spomine na travmatične dogodke, vaš um pa to zaradi obrambe zatre, saj si ne želi, da bi se spominjali bolečine.

Imate neustrezen življenjski slog

Nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja, prekomerno uživanje kofeina, nikotina ali alkohola, stranski učinki določenih zdravil … Vse to lahko moti vaš spanec, zaradi česar se lahko tudi težje spominjate sanj.

Ste pod stresom

Raziskave so pokazale, da stres zmoti in skrajša fazo REM spanja, obenem pa tudi poveča pogostost prebujanja ponoči. Oboje vam lahko oteži, da bi se spomnili sanj.

Različne duševne težave

Tudi zaradi določenih duševnih bolezni in težav je možno, da se ne spominjate sanj. Depresija, bipolarna motnja, anksiozna motnja, PTSD, obsesivno-kompulzivna motnja, fobije, panični napadi, izgorelost … Vse to lahko pripelje do težav s spanjem in sanjami, pišejo na healthline.com.

Da bi se čim bolje spominjali sanj, si lahko ob posteljo nastavite zvezek in pisalo. Vsakič ko se prebudite, si zapišite, kar se spominjate od sanj.

Obenem je pomembno, da poskrbite tudi za kakovosten spanec. Poskrbite za zdrav življenjski slog, pred spanjem pa se izogibajte uporabi elektronskih naprav in si vzemite nekaj minut za sproščanje. Tako boste lažje in mirneje zaspali, zato obstaja več možnosti, da se boste sanj tudi spomnili.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.