Okusne fige so priljubljen prigrizek v poznem poletju in zgodnji jeseni. Ali ste vedeli, da so uporabni tudi figovi listi – in to v vseh letnih časih?
Oglaševanje
V teh dneh, ko se je narava začela prebujati, je dobro izkoristiti tudi nekatere liste rastlin.
Med izjemno uporabnimi in okusnimi je sok iz figovih listov. Te lahko uporabite kot ovoj za pečene fige ali kot dodatek različnim jedem, a lahko iz njih pripravite tudi osvežujoč napitek, poln antioksidantov. Kot pišejo na portalu fashion.hr, naj bi napitek pomagal pri uravnavanju prebave in krepitvi imunskega sistema.
Recept za sirup:
Oglaševanje
15–20 svežih figovih listov
1 liter vode
1 kilogram sladkorja (po želji lahko uporabite sladkorni nadomestek)
sok 1 limone (po želji)
15–20 svežih figovih listov
1 liter vode
1 kilogram sladkorja (po želji lahko uporabite sladkorni nadomestek)
Oglaševanje
sok 1 limone (po želji)
Priprava
V litru vode raztopite sladkor, nato figove liste temeljito operite, da odstranite cvetni prah in morebitno umazanijo. Liste položite v velik lonec in jih prelijte z vodo. Na srednje močnem ognju vsebino zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 20 do 30 minut, dokler se listi ne zmehčajo in voda dobi rahlo zelenkast odtenek. Lonec odstavite z ognja in pustite, da se tekočina ohladi na sobno temperaturo.
Ohlajeno tekočino precedite, da dobite bister sok, in ga natočite v steklenice. Za postrežbo v kozarec nalijte nekaj pripravljenega soka ter ga po želji razredčite z navadno ali mineralno vodo. Za dodatno svežino lahko dodate še nekaj kapljic limoninega soka.
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje