Banica se tradicionalno pripravlja iz feti podobnega trdega belega sira (sirene) in mastnega bolgarskega jogurta, ki je podoben grškemu. A lahko jo pripravimo tudi s sestavinami, ki jih dobimo v slovenskih trgovinah.
Banica, slana bolgarska pita, polnjena s slastnim slanim sirovim nadevom, se tradicionalno postreže z jogurtom in spominja na bosanske pite. Portal Punkufer.hr je objavil prilagojen recept. Za pripravo pite potrebujete le nekaj sestavin, s kupljenim testom pa pita ne zahteva veliko truda – le malo nežnosti, da ostanejo tanki lističi nedotaknjeni.
Sestavine:
- 4 velika jajca
- 450 g grškega jogurta
- 340 g feta sira
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 450 g vlečenega testa
- 170 g masla
Priprava:
– Na nizki temperaturi stopite maslo. Pečico segrejte na 180 ˚C.
– Okrogel pekač premažite z maslom.
– Liste pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.
– Jajca stepite in zmešajte z jogurtom v gladko zmes. Dodajte zdrobljeno feto in sodo bikarbono ter premešajte.
– En list testa položite na delovno površino in ga rahlo premažite s stopljenim maslom, nato nanj dodajte še en list, ki ga prav tako premažite z maslom.
– Z žlico prenesite nekaj nadeva na testo in ga malo razporedite, vendar pri robovih pustite nekaj prostora. Privzdignite rob, ki vam je najbližji, in ga zapognite v “klobaso”. Nato novonastali valj položite ob rob pekača, tako da se rahlo zvije.
– Postopek ponovite s preostalimi listi testa, ki jih zavijate proti sredini v obliki polža.
– Ko končate, polža premažite z maslom in pecite približno 45 minut do 1 ene ure, dokler pita ne postane zlato rjave barve. Skledo pokrijte s krpo in pustite 10 do 20 minut na sobni temperaturi, da se ohladi. Postrezite z jogurtom.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!