
Znana kuharica je delila svoj preprosti, a učinkovit trik, s katerim lahko skoraj vsaka jed dobi globlji, bolj bogat okus. Gre za sestavino, ki jo najverjetneje že imate doma.
Oglaševanje
Sophia Roe je ameriška kuharica in dobitnica nagrade James Beard. Njene kuharske oddaje na VICE, Tastemade in Toast so postale priljubljene med ljubitelji kulinarike, medtem ko je s svojo prisotnostjo na ekskluzivnih dogodkih, kot je Met Gala, osvajala svet. Kljub glamurju, ki spremlja njeno kuharsko kariero, pa Sophia ostaja zvesta svoji filozofiji: hrana mora biti osebna, globoka in povezovati ljudi.
Nedavno je v sodelovanju s Pacific Foods in skupino znanih blogerjev o hrani organizirala posebno večerjo v New Yorku, kjer je delila svojo kulinarično strast in ustvarjalnost. Pred dogodkom je razkrila, kako se je njen pristop h kuhanju spremenil, odkar je postala mama, ter kako svoje kulinarične ideje prilagaja trenutnim življenjskim okoliščinam, piše Dnevno.hr.
"Vedno jih imam pri roki"
Za Sophio je kuharska umetnost vedno pomenila več kot zgolj pripravo hrane. V svojem studiu v Brooklynu ustvarja jedi, ki niso samo okusne, ampak tudi vizualno privlačne. Njena shramba je polna sestavin, ki ji omogočajo ustvarjanje edinstvenih okusov, kot so miso in sojina omaka ter kokosovi amini (omaka, katere okus močno spominja na sojino omako). "Vedno jih imam pri roki," pravi Sophia. Prav tako pogosto uporablja kakovostne maščobe, kot sta maslo in olivno olje, ter gobe v prahu, ki jih pripravlja sama.
Ko je postala mama in rodila hčerko Mizu, je Sophia spoznala, da mora prilagoditi kuharski pristop. "Nikoli nisem bila tip človeka, ki bi načrtoval obroke. Rada sem hodila na tržnico, gledala, kaj je sveže, in improvizirala. Zdaj tega ne morem več početi," priznava.
Zdaj, ko ima manj časa, Sophia kuha bolj pasivno, kar pomeni, da pogosto preprosto vrže vse sestavine v lonec, ga postavi v pečico za tri ure in si tako zagotovi nekaj dni brez skrbi. "Na srečo smo v sezoni juh in enolončnic," se nasmehne. Ena njenih najljubših tehnik je suhi razsol – način, ki hrani doda globino okusa. "Hrana ima preprosto boljši okus," razlaga.
Kreativna uporaba jušnih osnov in čaja
Na večerji Pacific Foods je skupaj z drugimi kuharji ustvarila jedi, ki so temeljile na skupnem imenovalcu – jušnih osnovah, ki so omogočile vsakemu kuharskemu ustvarjanju edinstven okus.
Sophia je pri večerji dodala svojo posebno noto – jušno osnovo je obogatila z vrečkami ingverjevega čaja, s čimer je ustvarila edinstveno osnovo za svojo jed s piščancem, rižem in omako iz mlade čebule. "V bistvu sem naredila juho z ingverjevim čajem. Jušni osnovi sem dodala več vrečk čaja, nato klinčke in zvezdasti janež. To je preprost način, da že tako bogati jušni osnovi dodate globino in sezonsko toplino," pojasnjuje.
Toda Sophia meni, da čaj ni samo za juhe. Predlaga, da ga dodate tudi ovsenim kosmičem ter da v čaju kuhate žita, kot sta riž in kvinoja, in celo fižol. S tem preprostim pristopom lahko hrani dodate ne samo okus, ampak tudi toplino in zdravilne lastnosti, ki jih prinaša čaj.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje