Nekaj praktičnih nasvetov, kako bolj učinkovito likati perilo

Magazin 30. Sep 202115:25
likanje
Foto: Profimedia

Ne glede na to, kako vešči smo gospodinjskih opravil, strokovnjaki imajo vedno v rokavu kak trik, ki lahko opravila še izboljša ali nam prihrani dragocen čas. Tu je nekaj nasvetov, kako pravilno likati oblačila, da bodo ta videti res lepo urejena.

Predpriprave

Preden se lotite likanja, poskrbite, da so oblačila pravilno oprana in posušena, kar bi že samo po sebi moralo zmanjšati mečkanje. Nikoli ne likajte oblačil z madeži, saj se ti lahko v oblačilo le še globlje zažrejo.

Katerih oblačil ni treba likati?

Ob pravilni skrbi teh materialov ni treba likati:

– džins
– poliester
– volna
– kašmir
– pletenine (iz bombaža, volne ali sintetike)
– najlon
– usnje

likanje
Profimedia

Likanje

1. Ko imate pred seboj zmečkano oblačilo, potrebno likanja, najprej na primerno mesto postavite likalno desko. Okrog nje naj bo dovolj prostora za gibanje. Površina mora biti čista!

2. Preden vklopite likalnik, preverite, da je njegova površina čista, sicer lahko na oblačilo po nepotrebnem prenesete umazanijo.

3. Preverite etiketo oblačila in temperaturo likalnika nastavite na predlagano. Če etikete ni več na oblačilu, začnite z najmanjšo temperaturo, ki jo lahko počasi prilagodite na višjo, če boste opazili, da likanje ni učinkovito.

4. Če morate zlikati več kosov, začnite s tistim, ki potrebuje najmanj toplote, in zaključite s tistim, ki jo potrebuje največ.

5. Pri večini oblačil je pametno, da jih likamo na notranji strani in se s tem izognemo sijaju, še zlasti pri črnih oblačilih ter tkaninah iz svile, žameta, lanu in acetatov.

6. Likanje bo najbolj učinkovito, če bo oblačilo še nekoliko vlažno. Suho oblačilo lahko narahlo poškropite z vodo ali uporabite pršilo likalnika.

7. Pri debelejših tkaninah in detajlih srajc, kot je na primer ovratnik, najprej polikajte notranjo stran in šele nato zunanjo. Robovi bodo pri likanju potrebovali nekaj dodatne vlage.

8. Nikoli ne likajte čez zadrge, gumbe in druge dodatke!

9. Oblačila vedno likajte po dolžini, da se po nepotrebnem ne razširijo.

10. Po likanju oblačilo takoj obesite.

likanje
Profimedia

Kako likanje narediti zabavno?

Če likanje ni vaše najljubše gospodinjsko opravilo, si ga lahko popestrite s poslušanjem priljubljene glasbe ali likalno desko postavite pred televizor in likate ob gledanju najljubše teve serije.

Komentari

Vaš komentar