Nepredstavljivo življenje dekleta, ki je alergično na vse, le na devet živil ne

Magazin 05. Feb 202316:45
Jenna Gestetner
PROFIMEDIA

Jenna Gestetner se že od otroštva sooča s hudimi težavami. 20-letnica je imela resne reakcije na hrano, od napihnjenosti in krčev pa do slabosti, a vrsto let ni uspela ugotoviti, kaj je narobe z njo.

20-letna Jenna Gestetner ima hudo oslabljen imunski sistem, posledično pa je razvila alergijo na skorajda vsa živila. Od otroštva se je tako soočala s hudimi reakcijami na hrano, z leti pa je ugotovila, da je edina stvar, ki ji pomaga, postopno izločanje živil iz prehrane.

Kot piše Independent, je Gestetner z leti iz prehrane izločala živila, na katera je njeno telo negativno reagiralo, na samem koncu pa ji je na jedilniku ostalo le devet živil.

Zdaj tako užival le purana, zlato skušo, kumarice, zeleni fižol, bučke, olivno olje, sol, limete in nadomestila glukoze.

Zdravniki so ji nato marca 2021, zatem ko je prepotovala številne države, kjer so ji poskušali pomagati različni specialisti, tudi uradno diagnosticirali sindrom aktivacije mastocitov (ang. Mast Cell Activation Syndrome oz. MCAS na kratko).

Kako izgleda njen jedilnik?

Jedilnik 20-letnice je običajno razdeljen na šest manjših obrokov, ki jih zaužije z več glukoznimi napitki, da ima čez dan dovolj energije ter je v zadostni meri preskrbljena s potrebnimi hranili.

Postavljena diagnoza je Jenno “osvobodila”, saj zdaj pozna tudi izvor težav, ki so jo pestila vso otroštvo.  Kot še piše Independent, se namreč spominja, da se je kot otrok pogosto počutila razočarano in ji je bilo težko ostati pozitivna, ko je bila ujeta sredi svojih težav.

“Vedno sem bil težaven otrok in vedno je zvenelo kot izgovor. Sčasoma sem preprosto nehal govoriti ljudem, da je nekaj narobe. Moji starši so vedeli za moje težave, vendar niso vedeli vseh podrobnosti – ko so izvedeli, kakšno diagnozo imam, jih je šokiralo,” je povedala.

Je pa njena diagnoza prinesla tudi nekaj prednosti, saj za nakupovanje živil v trgovini porabi le nekaj minut. Čeprav z izjemo omenjenih devetih živil ne sme jesti ničesar drugega, pa ima doma polno omarico prigrizkov, ki jih njeni prijatelji uživajo, ko pridejo na obisk.

“Z leti sem se navadila na način prehranjevanja,” je še pojasnila dvajsetletnica in dodala, da se pogosto počuti izključeno, saj je pri hrani pomemben vidik tudi druženje. “Ko ne morem jesti s prijatelji, se tako pogosto počutim izključeno, a sem našla svoje načine, da vseeno lahko sodelujem – enostavno prinesem svojo hrano s seboj ali pa se najem, preden grem ven,” je še zaključila.

“Nevidne bolezni”, ki navzven niso vidne

Njen cilj je sicer, da bi s pomočjo zdravil sčasoma vzpostavila zadostno število mastocitov, da bi lahko nato na svoj jedilnik vključila še druga živila.

Za zdaj bo nadaljevala s svojim življenjskim slogom in omejeno prehrano, s pomočjo sodelovanja z zdravniki in nutricionisti pa bo ko bo poskušala zamejiti vpliv sindroma aktivacije mastocitov na njeno življenje.

Mastociti so celice, ki se nahajajo v tkivih, primarno ob krvnih žilah in epitelijskih površinah (npr. v koži in pljučih). Odzivajo se na signale imunosti ter imajo poglavitno vlogo pri vnetnih odzivih ter takojšnjih preobčutljivostnih reakcijah.

Kot je še poudarila Gestetner, to, da posameznik trpi za kronično boleznijo, ne pomeni, da ima življenjsko nevarne alergijske reakcije. “Ljudje imamo nevidne bolezni, za katere navzven mnogi ne bi vedeli,” je pojasnila in dodala, da se ti ljudje soočajo s številnimi izzivi, a še vedno lahko živijo povsem normalno življenje. “Pomisliti moramo le na številne dodatne stvari, ki jih moramo upoštevati, ko potujemo ali gremo od doma,” je zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar