Nova različica priljubljene jedi: burek s sarmo sprožil burne odzive

Magazin 27. Jan 202207:30 > 08:17 0 komentarjev
burek
Profimedia

Večna dilema o tem, kaj pravzaprav vsebuje pravi burek, je pred kratkim dobila še eno "kost za glodanje".

Kot je poročal portal Slobodna Dalmacija, je ena od beograjskih pekarn pred kratkim prebivalce srbskega glavnega mesta presenetila z objavo, da je pri njih mogoče dobiti burek s sarmo. Novica oziroma slika z napisom, da prodajajo to jed, se je pojavila na Twitterju, uporabniki pa so se takoj odzvali z nadvse sočnimi komentarji.

“Kako je to videti? Če ga bo kdo pojedel, naj ga fotografira”, “Komaj čakam na burek s francosko solato”, “Neumnost, no, verjetno so kombinirali mesni burek s kislim zeljem,” se glasijo nekateri od številnih komentarjev, ki jih je zbrala objava.

Dilema o tem, kaj burek je, ni nova

V tem trenutku še ne moremo ugibati, ali bo taka različica bureka prodajna uspešnica ali ne. Dejstvo pa je, da debate o tem, kaj burek pravzaprav je, potekajo že dolgo. V Sloveniji poznamo več različic te priljubljene jedi, ki si jo marsikdo v kombinaciji z jogurtom privošči za malico: burek s sirom, z mesom, naletimo lahko tudi na jabolčni burek ter pica burek. Ko se je slednji pojavil na našem trgu, so v državah nekdanje Jugoslavije samo začudeno gledali in skomigali z rameni, a vseeno se je obdržal do danes.

Kot je že pred časom poročal portal Punkufer, v Bosni in Hercegovini velja, da je burek naziv za jed iz vlečenega testa, polnjenega z mesom, ki je običajno nasekljano ali mleto. Za preostale, brezmesne različice te jedi velja, da se imenujejo pite.

K nam je jed prišla v 60. letih

Sicer pa ta priljubljena jed izvira iz Turčije, na območju nekdanje Jugoslavije pa se je pojavila na koncu 15. stoletja, in sicer v srbskem mestu Niš, ki zdaj velja za “pradomovino balkanskega bureka.” Na Hrvaškem so se nad njim začeli navduševati po drugi svetovni vojni, ko so se v Zagrebu začele odpirati prve burekdžinice.

V Sloveniji smo burek spoznali nekoliko pozneje, v 60. letih minulega stoletja, ko so ljudje, ki so se k nam priselili iz drugih, nekoč skupnih jugoslovanskih republik s seboj prinesli tudi to jed. V njej radi uživamo še dandanes – pa naj gre za burek ali pito. Pomembno je, da nasiti želodec in pogreje dušo, kajne?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!