Obstaja 7 vrst počitka – spoznajte, kateri vam bo najbolj koristil

Magazin 12. Okt 202217:30
Ženska ob reki
Profimedia

Če spadate med tiste, ki imajo vedno težave s spanjem in vsaj enkrat na dan rečejo, kako zelo so utrujeni, ste morda pravi kandidat, da preberete tole.

Ste že kdaj spali več kot 7 ur in bili kljub temu že zjutraj povsem izčrpani? Spanje je fizičen počitek, vendar naj bi telo potrebovalo veliko več kot to. Da bi preprečili izgorelost, naj bi potrebovali kar 7 vrst počitka.

Teorijo o 7 vrstah počitka je v svoji knjigi Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity predstavila dr. Saundra Dalton-Smith. Po njenem mnenju protistrup izgorelosti niso le počitnice, temveč najprej prepoznavanje, katero vrsto počitka najbolj potrebujete. Nato pa sprejemanje majhnih strategij, da se znova napolnite z energijo.

Sedem vrst počitka:
  • fizični,
  • duševni,
  • duhovni,
  • čustveni,
  • družbeni,
  • senzorični in
  • ustvarjalni počitek.

Vsaka vrsta počitka ima svoje značilnosti, ki se bodo pojavile, če imate primanjkljaj.

1. Fizični počitek

Pomanjkanje spanja in pretreniranost izčrpavata telo.

Ta vrsta vključuje dve vrsti počitka: pasivnega in aktivnega. Pasivni: kakovosten spanec in popoldanski dremeži. Aktivni: raztezne vaje, masaža, joga, valjčkanje, uporaba ergonomskega stola ter mize …

2. Duševni počitek

Večurni spanec vas ne bo osvežil, če je um utrujen in preobremenjen z razmišljanjem. To se lahko zgodi, ko ležete k počitku, ali pa v trgovini, ko se poskušate spomniti, po kaj ste prišli.

Zapišite si zadolžitve, ustvarite ritual “izklopa”, da ločite delo in osebni prostor, oddahnite si od reševanja težav, meditirajte.

3. Duhovni počitek

Potreba po duhovnem počitku se razlikuje glede na posameznikova prepričanja. V samem jedru tega pa je to potreba po občutku, da pripadamo. Bodite del nečesa večjega od sebe.

Bodite prostovoljec, opravljajte delo, s katerim nekaj naredite tudi za skupnost …

4. Čustveni počitek

Pomanjkanje čustvenega počitka se pojavi, ko se počutite, kot da ne morete biti pristni. Svoja čustva pogosto skrivate.

Preživite čas z ljudmi, ob katerih ste lahko pristni, ali poskusite govoriti s terapevtom, da sprostite čustveno breme.

5. Družbeni počitek

Ocenite svoje odnose. Večina nas veliko časa preživi z ljudmi, ki nam črpajo energijo.

Preživite več časa z ljudmi, ki vam energijo dajejo, in manj s tistimi, ki vam jo kradejo. Če se uvrščate med introverte, si rezervirajte čas, ko boste lahko sami.

6. Senzorični počitek

Sodobni posameznik je preveč stimuliran. In čeprav se tega morda ne zavedate, se bosta vaše telo in podzavest odzvala.

Prvi način, kako se večina odzove na senzorično preobremenjenost, je razdraženost, anksioznost ali jeza.

Vzemite si odmor od družbenih medijev, izklopite obvestila (zvočna in vizualna), omejite videosestanke, pripravite si sproščujoč večerni ambient (pomirjujoča glasba, sveče itd.)

7. Ustvarjalni počitek

Cenite lepoto v kakršnikoli obliki, ne glede na to, ali je naravna, kot so gore in jezera, ali jo je ustvaril človek, kot denimo umetnost, glasba in ples.

Da potrebujete tak počitek, vam pove pomanjkanje inovativnosti in kreativnosti, dejstvo, da težko razmišljate in težko rešujete probleme.

Opazujte sončni vzhod ali zahod, pojdite na sprehod v naravo, obiščite muzej, poslušajte glasbo, berite ali si oglejte dokumentarni film.

Kje začeti

Čeprav se zdi, da je vsega preveč, je nekaj teh res enostavno vključiti v svoj vsakdan. Tako lahko naredite načrt in preizkusite eno vrsto počitka na dan. Za to ne potrebujete dopusta, potrebujete le pravo strategijo in majhne spremembe, ki jih lahko naredite danes, da se boste počutili bolje. Zelo verjetno pa boste hitro ugotovili, kateri je vaš največji deficit. Obstaja pa tudi kviz, ki razčleni, katero vrsta počitka najbolj potrebujete.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.