
Čeprav se ljubitelji te jedi domačega okusa verjetno nikoli ne naveličate, je tu priložnost, da morda poskusite še kakšnega drugega.
Oglaševanje
Sezona polnjenih paprik je na višku. In čeprav se ljubitelji te jedi domačega okusa verjetno nikoli ne naveličate, je tu priložnost, da morda poskusite še kakšnega drugega.
Polnjenih paprik namreč ne poznamo samo pri nas, na Balkanu in v Turčiji. Osvojile so tudi druga ozemlja. In vsaka kultura jih pripravlja na svoj način, piše portal krstarica.com.
Medtem ko jih pri nas in na Balkanu najpogosteje kuhamo v paradižnikovi omaki, jih Francozi najraje spečejo v pečici in obogatijo z aromatičnimi zelišči, ki jim dajo dodatno globino okusa.
Čeprav običajno uporabljajo manjše, sladke paprike, lahko brez težav vzamete tudi večje – le čas pečenja ustrezno podaljšajte.
Recept, ki vam ga predstavljamo, združuje preprostost priprave in bogastvo mediteranskih arom.
Sestavine za nadev:
• 450 g mletega mesa (najbolje mešanica svinjine in govedine)
• 100 g starega kruha, narezanega na manjše kocke
• 80 ml polnomastnega mleka
• 1 manjša čebula
• 1–2 stroka česna
• 2 žlički sesekljanega svežega peteršilja
• 1 žlička origana
• 1 žlička timijana
• olje (po možnosti oljčno) po želji
• sol in poper po okusu
Za omako potrebujete:
• 80 ml pasirane paradižnikove mezge
• 80 ml vode
• 12 majhnih sladkih paprik ali 6 večjih
• 1 manjša čebula
• 1–2 stroka česna
• 1 žlica mediteranske mešanice začimb
• 1 lovorjev list
• sol in poper po okusu
• olje po želji
Priprava
Za nadev najprej kruh namočite v mleko, ko je natopljen, ga zmešajte z mesom, sesekljano čebulo in česnom ter zelišči, soljo in poprom.
Paprike operite, odrežite vrhove in odstranite semena. Napolnite jih z nadevom in pokrijte z odrezanimi vrhovi.
Postavite jih v ustrezno posodo (najbolje ognjevarni ali lončeni pekač.
Mezgo zmešajte z vodo, sesekljano čebulo, česnom in začimbami, nastalo omako pa prelijte čez paprike.
Vse skupaj pecite 35 do 40 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Če so paprike večje, čas pečenja podaljšajte za 5 do 10 minut.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje