Otroci imajo večjo verjetnost za uspeh, če živijo v takšnem okolju

Magazin 30. Maj 202219:00 0 komentarjev
družina
PROFIMEDIA

Otroci z močnimi družinskimi vezmi bodo zelo verjetno uspešni v življenju, je pokazala nova študija.

Številne študije so pokazale, da močne družinske vezi zmanjšujejo možnosti, da otroci zaidejo na slaba pota, na primer zlorabljajo droge. Nova študija pa je razkrila, da močne družinske vezi lahko vplivajo tudi na uspeh otrok, je dejal glavni avtor študije dr. Robert Whitaker, direktor raziskovalnega programa Columbia-Bassett na univerzi Columbia v New Yorku. “Novo v tej študiji je, da je pokazala, da so družinske vezi povezane z uspehom v življenju in ne le s preživetjem ali izogibanjem škodi,” je dejal Whitaker. Raziskovalci so anketirali več kot 37.000 otrok v 26 državah in ugotovili, da so mladostniki, ki so poročali, da imajo odlične vezi z družino, poročali tudi, da jim v življenju gre dobro.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Pediatrics, je vključevala otroke, stare od 11 do 13 let, ki so bili anketirani med letoma 2016 in 2019. Raziskava International Survey of Children’s Well-Being, ki jo podpira Jacobs Foundation, je zbirala podatke iz Evrope, Afrike, Azije in Južne Amerike.

Družinska povezanost je bila v raziskavi določena s povprečjem ocen v petih kategorijah: skrb, podpora, varnost, spoštovanje in sodelovanje. Za vsako kategorijo so udeleženci ocenjevali trditve, koliko se z njimi strinjajo, tako da so jih ocenili od nič (se ne strinjam) do 4 (zelo se strinjam). Na primer, da bi izmerili skrb, so otroke vprašali, koliko se strinjajo z izjavo: “Doma se počutim varno.”

Bistvo družinske povezanosti je, da otroci čutijo, da so doma sprejeti in spodbujani, kar jim omogoča, da se naučijo, katere so njihove prednosti in slabosti v varnem okolju, ko gradijo svojo identiteto, je dejal Whitaker. Uspešnost so določali s šestimi kategorijami: samosprejemanje, smisel v življenju, pozitivni odnosi z drugimi, osebna rast, skrb za okolje in samostojnost. Struktura ankete je bila enaka kot pri družinskih povezavah, le da so se ocene gibale od nič do 10.

Uspešnost pomeni, da otroci sprejmejo svoje prednosti in slabosti, nato pa lahko svoje prednosti uporabijo, da najdejo svoj namen v življenju, je dejal.

Otroci so lahko uspešni, ne gre le za preživetje

Otroci z najvišjo stopnjo družinske povezanosti so imeli več kot 49 odstotkov večjo verjetnost, da bodo uspešni v primerjavi z otroki z najnižjo stopnjo družinske povezanosti, je pokazala študija. Po mnenju Elaine Reese, profesorice psihologije na univerzi Otago v Dunedinu na Novi Zelandiji, ki ni bila vključena v študijo, ni dovolj, da nimate depresije in tesnobe, da bi živeli dobro.

“Dobro življenje vključuje občutek namena in smisla, kar je merila lestvica napredka v tej študiji,” je dejala. Najvišje ocene tako v družinski povezanosti kot napredku so dosegli otroci, ki so povedali, da živijo z obema staršema, imajo dovolj hrane ali pa da družina nikoli ne skrbi za finance.

Raziskovalci so nato pri interpretaciji rezultatov upoštevali podatke o stopnji revščine družin, vključno s finančnimi okoliščinami in prehransko negotovostjo, da bi odstranili učinek, ki bi ga ti dejavniki lahko imeli na študijo. Tudi po tem je moč družinskih vezi še vedno vplivala na to, koliko so otroci napredovali.

Kako okrepiti družinsko povezanost

Odrasli imajo zelo močan vpliv na čustveno klimo v domu, zato je pomembno ustvariti prostor, kjer se otroci počutijo videno in slišano, je dejal Whitaker. Odlična priložnost za krepitev družinskih vezi je okrog mize, je dejal. Odrasli bi morali ustvariti okolje, v katerem se otroci počutijo udobno, ko svobodno govorijo. Medtem ko se pogovarjajo, bi morali odrasli pokazati, da se resnično zanimajo za to, kar govorijo njihovi otroci, in jih poskušati ne obsojati, je dodal Whitaker.

Odraslim ni treba delati velikih gest, da bi se povezali s svojimi otroki, je dejala Reese. Za povezavo je pomembnejše imeti smiselne pogovore kot pa jih peljati na draga potovanja, je dejala.

Tišina pa je druga močna oblika komunikacije, je dodala. Otroci in starši ali njihovi skrbniki, ki preživijo čas skupaj v tišini ali celo grejo po opravkih ali opravljajo hišna opravila, lahko ustvarijo povezavo, pravi Whitaker. “Ni nujno, da te trenutke zapolnimo s klepetom ali radiom,” je dejal.

Tudi drugi odrasli lahko vplivajo na razvoj otrok

Whitaker je dejal, da v prihodnosti želi raziskati vpliv članov skupnosti, na primer učiteljev, na otroke.

“Menimo, da občutek povezanosti z odraslimi, ki niso starši, verjetno še dodatno poveča verjetnost, da bo najstnik uspešen,” je zapisal v elektronskem sporočilu.

“Zunanji odnosi so pomembni in vplivajo na otroke, zlasti v zgodnjem otroštvu,” pravi Kelly-Ann Allen, razvojna psihologinja ter višja predavateljica na univerzi Monash v Melbournu v Avstraliji. V študiji ni sodelovala. “Če otroci zgodaj doživijo zdrave zaupljive odnose, je večja verjetnost, da jih bodo tudi sami imeli, ko odrastejo,” je dejala.

Avtorica: Megan Marples/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!