Pet površin, ki jih nikoli ne smete čistiti s sodo bikarbono

author
N1
27. dec 2024. 13:38
soda bikarbona, čiščenje, rokavice, gobica
FOTO: Profimedia | FOTO: Profimedia

Čeprav je soda bikarbona uporabno in priljubljeno naravi prijazno čistilo, ni primerna prav za vse površine.

O uporabnosti sode bikarbone pri čiščenju smo že večkrat pisali.
Čeprav jo mnogi močno cenijo in uporabljajo za čiščenje skoraj vsega, pa lahko dejansko poškoduje nekatere površine, piše portal N1 Hrvaška.

Tukaj je pet stvari, ki jih nikoli ne smete čistiti s sodo bikarbono:

Steklo in ogledala


Čiščenje stekla in ogledal je lahko zahtevno, a s sodo bikarbono jih ne bi smeli čistiti.

Soda bikarbona lahko na teh površinah povzroči drobne praske. Če se te sčasoma nabirajo, povzročijo zamegljen videz, ki zmanjšuje jasnost, površini pa daje vtis obrabljenosti.
Tudi zrcalne podobe postanejo manj ostre. Namesto tega uporabite čistilo za steklo ali raztopino kisa in vode ter krpo iz mikrovlaken, da z njo odstranite delce in madeže.

Les


Če se vam je na leseni žlici za mešanje omak, juh ali golažev nabrala zapečena hrana, ki je ne morete odstraniti, soda bikarbona ni prava izbira – razen če želite poškodovati površino. Soda bikarbona namreč obrabi zaščitni sloj na lesenih površinah, zaradi česar les postane bolj občutljiv na vlago, madeže, razbarvanje in ukrivljenost. Sčasoma lahko pridobi obrabljen videz.

Nekateri kuhinjski pripomočki


Tudi za pranje kuhinjskih pripomočkov, ki jih ne morete oprati v pomivalnem stroju, sode bikarbone raje ne uporabljajte.
Soda bikarbona se lahko zatakne v majhne reže nekaterih predmetov, kot so strgalniki in cedila, kar njihovo čiščenje še otežuje.

Aluminijasti lonci in ponve


Zapečena hrana na aluminijastih loncih in ponvah je lahko zelo frustrirajoča, še posebej, če ste jed kuhali pri previsoki temperaturi. Čeprav bi vas lahko zamikalo, da bi uporabili sodo bikarbono za odstranjevanje maščobe, lahko to povzroči oksidacijo. Zato bo posoda videti razbarvana in obrabljena.

Naprave iz nerjavečega jekla


Naprave iz nerjavečega jekla so zelo občutljive na umazanijo, saj se na njih pozna skorajda vse – od mastnih madežev do prstnih odtisov. Uporaba sode bikarbone na teh pogosto dragih pečicah, hladilnikih, pomivalnih strojih in mikrovalovnih pečicah pa je napaka, ki je ne želite narediti. Soda bikarbona lahko odstrani zaščitni sloj na teh površinah ali na njih celo povzroči praske. Zato je ključnega pomena, da uporabljate izdelke, posebej zasnovane za nerjaveče jeklo.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih