
Ne glede na to, ali nam je mar za zdravje ali za stanje v denarnici, obstajajo živila, ki jih v supermarketih nikoli ne bi smeli kupovati.
Vrtoglave količine sladkorja, škodljivih maščob, soli in aditivov dolgoročno ustvarjajo tveganje za sladkorno bolezen, srčno-žilne in številne druge kronične bolezni. Poleg tega se, ko se enkrat zasvojimo z živili, polnimi ojačevalcev okusa, težko vrnemo k naravnemu in zdravemu načinu prehranjevanja.
V morju nezdrave hrane, ki nas vabi s polic trgovin, obstajajo dobre, slabe in še slabše možnosti. Na portalu Punkufer pa so izpostavili nekaj živil, ki jih lahko varno preskočite, če želite živeti zdravo življenje.
Predelana žita
Čeprav se oglašujejo kot zdrave, številne vrste kosmičev vsebujejo veliko sladkorja in malo vlaknin, kar lahko privede do nenadnih sprememb ravni sladkorja v krvi in prekomerne telesne teže. Težava nastane, ko nasedemo trikom proizvajalcev in mislimo, da z izbiro takšnih živil za zajtrk delamo nekaj dobrega zase.
Rafinirana žita, žitni kosmiči in kupljeni musliji, ki jih jemo za zajtrk, so pogosto zelo predelani in se jim je najbolje izogniti. Če želite biti prepričani, kaj jeste, je najbolje, da izberete nepredelana ali minimalno predelana žita, kot so ovseni kosmiči, brez dodatkov, in po želji dodate semena, sadje, začimbe in druge prelive.

Jušne kocke
Kupljene jušne kocke in osnove pogosto vsebujejo ogromne količine soli, dodatkov, konzervansov, ojačevalcev okusa in umetnih arom. Z domačimi jušnimi osnovami izbirate sveže, zdrave sestavine brez nepotrebnih kemikalij. Zato se izognite kockam in kupljenim jušnim osnovam ali pa se vsaj odločite za tiste, ki vsebujejo manj soli in "kemikalij".
Z malo načrtovanja pa lahko preprosto pripravite tudi domačo jušno osnovo in jo zamrznete za uporabo po potrebi. Ne bo le bolj zdrava, ampak tudi okusnejša, pripravljena točno tako, kot vam je všeč.
"Ponarejen" sir
"Ponarejeni" siri so po okusu in teksturi podobni pravim, če pa pogledamo sestavine takšnih umetnih izdelkov, bomo pogosto našli številne nezdrave sestavine. Poleg nedefiniranih maščob, škrobov, barvil in arom takšni izdelki vsebujejo tudi različne druge "kemikalije", ki lahko dolgoročno škodujejo zdravju. Na primer številne emulgatorje E407 (karagenan), E412 (gumi gvar) in E417 (gumi tara), ki lahko povzročijo prebavne težave in celo resnejše bolezni.
Kazalnik slabe kakovosti sira je običajno dobra cena, vendar lahko največ ugotovite z branjem etikete in drobnega tiska na embalaži. Naravni sir ima običajno kratek seznam sestavin.
Da bi se prepričali, da ste izbrali pravi sir, vsekakor preberite etiketo na izdelku. Bodite še posebej sumljivi do sira, ki se prodaja v rezinah oziroma je že predhodno nariban. Pri nakupu sira je namreč vedno bolje dati prednost siru v kosu, še piše Punkufer.

Mleto meso
Mleto meso je zvezda sarm, polnjenih paprik in bolonjskih omak ter je idealna sestavina za pripravo hitrih in okusnih obrokov, vendar le, če veste, kaj kupujete. Nakup predpakiranega mletega mesa sploh ni priporočljiv, saj ne morete biti prepričani, kdaj ali kateri deli mesa so bili mleti. Študija, objavljena pred nekaj leti, je pokazala, da je vsako peto predpakirano mleto meso slabe kakovosti, tj. da se etiketa ne ujema z izdelkom.
Najbolje je kupiti sveže mleto govedino – izberite želeni kos in prosite mesarja, naj vam ga zmelje. To bo najbolj zanesljiv način, da se prepričate, da ste kupili dobro meso. Bodite pozorni na barvo mesa.
Sveža, surova mleta govedina mora biti rdeča, barvo pa lahko pokvari napačna temperatura, ki ji je bila izpostavljena, svetloba, rast mikrobov in izpostavljenost kisiku. Prav tako ne smete prezreti slabega vonja, ki ga zlahka prepoznate. Tudi lepljiva ali sluzasta tekstura – ne glede na to, ali gre za kuhano ali surovo meso – lahko kaže na škodljive bakterije.

Smetana za kuhanje
Smetana za kuhanje je razredčena različica prave, bogate smetane, ki vsebuje nepotrebne maščobe, pa tudi različne dodatke. Smetana za kuhanje omakam ne daje dobrega okusa, če pa je dodate preveč, lahko celo preveč prikrije druge sestavine.
V receptih za omake jo lahko nadomestite s polnomastnim mlekom z dodatkom masla. V nekaterih jedeh bosta delovala tudi grški jogurt ali maskarpone.
N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Slovenija je lepše delala z biseri kot Hrvaška
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje