Umrl je kontroverzni O. J. Simpson

Magazin 11. Apr 202416:58 1 komentar
Umrl je O. J. Simpson
Foto: PROFIMEDIA

V 77. letu je umrl nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa in igralec O. J. Simpson.

Nogometni zvezdnik O. J. Simpson je umrl, je sporočila njegova družina.

“10. aprila je naš oče Orenthal James Simpson podlegel boju z rakom. Bil je obkrožen s svojimi otroki in vnuki. V tem obdobju njegova družina prosi, da spoštujete njihove želje po zasebnosti in milosti,” je zapisano na X.

O. J. Simpson je bil poleg igralca ameriškega nogometa tudi filmski igralec, vendar je najbolj “zaslovel” leta 1994, ko ga je policija preganjala po cestah Los Angelesa v neposrednem prenosu. Bežal je s kraja umora soproge Nicole Brown in njenega novega partnerja Ronalda Goldmana.

O. J. Simpson
O. J. Simpson s soprogo Nicole Brown Simpson, ki je bila umorjena 1994. (Foto: PROFIMEDIA)

Obtožen je bil dvojnega umora, a je sanjska ekipa odvetnikov na ‘sojenju stoletja’ leta 1995, ki je bilo deležno ogromne medijske pozornosti, dosegla njegovo oprostitev.

Družini pokojnih sta ga nato tožili civilno ter zmagali, Simpson pa je moral zaradi več kot 33 milijonov dolarjev visoke odškodnine razglasiti osebni stečaj. Sojenje je takrat močno razdelilo Američane. Nekateri, predvsem temnopolti, so verjeli v njegovo nedolžnost in ga videli kot žrtev rasizma, medtem ko so številni še danes prepričani, da je ušel zasluženi kazni. Sam je vedno vztrajal, da ni kriv umorov.

Poleg tega je bil O. J. Simpson leta 2008 obsojen na zaporno kazen od devetih do 33 let, ker je v Las Vegasu z oboroženimi kolegi vdrl v hotelsko sobo dveh zbiralcev športnih predmetov ter zahteval nazaj svoje spominke, saj naj bi mu ti pripadali. Policija jih je aretirala, tožilstvo pa je nato krivdo naprtilo Simpsonu, medtem ko so njegovi sostorilci v zameno za nižjo kazen pričali proti njemu.

Porota ga je spoznala za krivega, sodnik pa mu je po mnenju nekaterih izrekel močno pretirano kazen – 33 let zapora, kar je najvišja zagrožena kazen za oborožen rop in napad. Odbor za pogojne izpuste mu je pot na prostost nato soglasno odobril julija 2017, 6. decembra 2021 pa mu je sklenil še predčasno zaključiti pogojno kazen, ki naj bi sicer trajala do 9. februarja 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje