Poletna osvežitev pri izviru reke Krupe

Magazin 21. Jul 202210:15
Delite:
izvir
Foto: Zasebni arhiv

Ko vam v mestu postane prevroče, se odpravite v naravo. Kam? Ob izviru reke Krupe boste našli prijetno ohladitev.

Kako se spopadate z vročimi poletnimi dnevi? Ni nujno, da pobegnete na morje, lahko se odpravite tudi po naši čudoviti deželi in odkrijete neznan kotiček. Če še niste bili na izviru Krupe, morate izlet nujno dodati na seznam.

Izlet do izvira je primeren za vse: družine z majhnimi in velikimi otroki, izkušene pohodnike, vse, ki se ne rekreirate veliko … Hoje ni veliko, vas bodo pa pričakali čudovit razgled in še nekaj okoliških znamenitosti.

Kako do izvira Krupe?

Ko se pripeljete do vasi Semič, v prvem večjem križišču zavijete levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozite do vasi Praprot, tam pa zavijete levo proti Krupi. Parkirate na večjem parkirišču, kjer vas pričakajo tudi informativne table.

Od parkirišča se nato peš odpravite po cesti proti vasi, že po nekaj metrih boste zagledali tablo z napisom izvir, ki vas bo usmerila na makadamsko cesto. Po desetih minutah boste prišli do izvira Krupe, kjer boste zagledali pomol, veličasten jez in hišo.

Če se boste sprehodili kilometer od izvira, boste našli baročno cerkev Svete Trojice na Vinjem Vrhu, pred izlivom Krupe v Lahinjo pa si lahko ogledate cerkev žalostne Matere božje v Kloštru.

Nekaj dejstev o izviru

– Po vodnatosti je izvir Krupe največji izvir v Beli krajini.

– Izvir na površje prihaja iz 30-metrske skalne stene.

– Struga Krupe je dolga 2,5 kilometra, potem pa se izlije v reko Lahinjo.

– Nekoč so na Krupi delovali štirje mlini in dve žagi.

– Leta 1997 so Krupo z varovanim območjem razglasili za naravni spomenik.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar