Konec različnih pravil o dimenzijah ročne prtljage?

Potovanja 04. Okt 202316:17 1 komentar
prtljaga
PROFIMEDIA

Evropski parlament se zavzema za enotne standarde glede ročne prtljage na letalih. V resoluciji, ki so jo sprejeli danes v Strasbourgu, evropski poslanci poudarjajo, da so nujna dosledna pravila glede velikosti ročne prtljage in morebitnih doplačil.

Kot piše v resoluciji, nedosledna pravila letalskim potnikom povzročajo nelagodje in neprijetnosti. Zato se Evropski parlament zavzema za revizijo evropske zakonodaje o pravicah letalskih potnikov, ki bi opredelila ustrezne rešitve za tovrstne težave.

Zaradi različnih pravil lahko letalski prevozniki po mnenju evroposlancev uvedejo skrite pristojbine, otežena je tudi primerjava cen. Poleg tega neenotna pravila povzročajo zmedo, kadar potniki uporabljajo različne letalske družbe ali morajo spremeniti svoje načrte.

Poslanci poudarjajo, da bi morala Evropska komisija pri pregledu veljavne evropske zakonodaje o zračnih prevozih v celoti izvajati sodbo Sodišča EU. To je ugotovilo, da letalski prevozniki ne smejo zaračunati dodatka za ročno prtljago, če ta izpolnjuje razumne zahteve glede teže in dimenzij ter je skladna z veljavnimi varnostnimi zahtevami.

Po mnenju Evropskega parlamenta bi morali ob reviziji v zakonodajo vključiti tudi druge skrite stroške letalskih prevozov, denimo pristojbine za želene sedeže na letalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje