Najbolj osamljen svetilnik na svetu: gradili so ga alpinisti (VIDEO)

Potovanja 20. Nov 202310:10 1 komentar
Thridrangar, svetilnik, Islandija
Foto: Zajem zaslona/X

Svetilnik na 30 metrov visoki čeri je dostopen le s helikopterjem. Zgradili so ga alpinisti, obisk svetilnika pa je še vedno pravi podvig.

Svetilnik Þrídrangaviti pogosto opisujejo kot najbolj osamljen svetilnik na svetu. Stoji na več kot 30 metrov visokem skalnatem stolpu, pravzaprav čeri, približno sedem kilometrov od jugozahodne obale Islandije.

Zgradili so ga leta 1939 na najvišji od treh čeri (Þrídrangar pomeni trije skalni stebri) v arhipelagu Vestmannaeyja in je v uporabi še danes. Sama čer se imenuje Stóridrangur, ostali dve pa Þúfudrangur in Klofadrangur.

Thridrangar, svetilnik, Islandija
Foto: WIKIPEDIA

Svetilnik so zgradili s pomočjo izkušenih alpinistov, kajti helikopterjev takrat še ni bilo. Njihova naloga pa je bila tako zahtevna kot nevarna, kajti zadnjih nekaj metrov pod vrhom plezalno orodje ni več zadostovalo za vzpon, oprimkov pa ni bilo.

Zato so alpinisti ustvarili “človeško lestev” – en alpinist je pokleknil na ozki polici, drugi je stopil na njegova ramena, tretji pa se je povzpel na oba in tako dosegel vrh, na katerem je lahko namestil vrvi za plezanje in dvigovanje tovora, piše spletna stran Guide to Island. Na vrhu Stóridrangurja so tako zgradili enonadstropno stavbo s svetilko na strehi. Luč je vidna z razdalje 16,7 kilometra (9 navtičnih milj).

Danes svetilnik vzdržujejo s pomočjo helikopterjev in na čeri je bil kasneje zgrajen tudi helidrom. Kljub temu je obisk svetilnika še vedno precejšen podvig. En napačen korak in raziskovalci se lahko znajdejo v morju s kiti ubijalci, ki včasih prežijo v valovih Atlantskega oceana globoko pod svetilnikom, piše spletna stran Atlas Obscura.


BONUS VIDEO: Plamenci tokrat še bolj množično na naše soline