Skriti biseri pri južnih sosedih: “Teh šest lokacij morate obiskati”

Potovanja 17. Maj 202417:02 0 komentarjev
Primošten
Foto: PROFIMEDIA

Bliža se poletje, ko si bo marsikdo privoščil oddih ob morju. Številni Slovenci radi zavijejo k južnim sosedom, a Hrvaška nima le nekaj "tipičnih destinacij", ampak tudi nekoliko "manj" znane kraje, ki jih je po oceni britanskega Independenta vredno obiskati.

Hrvaška ni le Split, Hvar in Dubrovnik se je o naših južnih sosedih razpisal britanski Independent, ki je izbral šest manj “poznanih” destinacij, ki jih je vredno obiskati.

Primošten

Dobra uro od turističnega središča Splita je Primošten, kjer se bohoti zvonik cerkve sv. Jurja iz leta 1485. Dviga se visoko nad tlakovano promenado in ima polno kavarn na obali. Po sončnem zahodu na glavni trg preplavi živa glasba, lokali na plaži so polni ljudi, stojnice s spominki pa so kot zabave na voljo do poznih ur, piše Independent.

Vis, Biševo

Če vas zanima zgodovina, je zaspani Vis kot nalašč za vašo destinacijo. Otok ponuja “mrežo” tunelov iz obdobja hladne vojne, vključno s predorom Vela Glava.

Medtem angleški spomenik RAF ponuja razgled na belo kamnito plažo, Titova jama pa je bila nekoč skrivališče pred nacističnimi napadalci med 2. svetovno vojno. Vis je pomemben tudi za filmsko industrijo. Leta 2017 so tam snemali nadaljevanje filma Mama Mia, ki je uprizorjen na glasbo Abbe.

Delta Neretve

Severno od Dubrovnika je delta Neretve, ki izvira v Bosni in se izliva v Jadran. Plaže, zelene doline in turkizne plitvine so idealne za aktivna doživetja. Tam ponujajo lokalne dobrote, vse od agrumov do jegulj, piše Independent, ki kraj še posebej priporoča pustolovskim dušam.

Hrvaška
Foto: PROFIMEDIA

Brioni

Na tem jadranskem arhipelagu blizu Istre se nahaja 14 gozdnatih otokov. Tam je bila nekoč poletna rezidenca nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Brionsko otočje je od leta 1983 razglašeno za nacionalni park in ponuja “skrita” kopališča, rimskih ostankov in vrtov.

Šibenik

Independent opisuje Šibenik kot Dubrovnik brez gneče. Je na dalmatinskem pobočju in kjer se zlahka izgubite v srednjeveških uličicah, ki skoraj vedno vodijo do katedrale sv. Jakoba, ki je pod Unescovo zaščito. Obstajajo tudi štiri obrambne kamnite utrdbe, obala pa ponuja tradicionalno hrano v restavracijah. Je tudi izhodiščna točka za raziskovanje bližnjih otokov.

Rastoke, Slunj

Slapovi plitviških jezer in reke Mrežnice v poletni sezoni privabljajo številne obiskovalce, v notranjosti pa je vas Rastoke s podobnimi slapovi, hišami in primernim tokom za rafting, a je tam veliko manj gneče, še piše Independent.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!