Vedno bolj priljubljena destinacija na Balkanu se spreminja v “malo Italijo”

Potovanja 17. Avg 202310:01 1 komentar
Albanska obala
Albanska obala. Foto: PROFIMEDIA

Albanija letos doživlja turistični preporod, največ tujih gostov pa je na presenečenje mnogih prišlo iz Italije. Italijani se v domačih letoviščih namreč soočajo z velikimi podražitvami, priljubljenost albanske obale pa je močno povečal tudi tamkajšnji obisk italijanske premierke Giorgie Meloni.

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je na presenečenje mnogih pred nekaj dnevi prispela v Albanijo. Iz Apulije, kjer je bila na počitnicah z družino, je s trajektom pripotovala v Vlori. Po poročanju Financial Times jo je tam sprejel albanski premier Edi Rama, nato pa je s partnerjem in šestletno hčerko na albanski obali uživala dva dni.

Po poročanju lokalnih medijev je albanski premier Rama navedel, da je Albanijo letos obiskalo že “pol milijona Italijanov”. Italijanski mediji sicer navajajo nekoliko skromnejšo številko, in sicer naj bi po njihovih ocenah to državo na Balkanu letos obiskalo okoli tristo tisoč Italijanov. Navajajo tudi oceno, da se je število italijanskih turistov v primerjavi z letom 2022 povečalo za 57 odstotkov.

“Mala Italija”

Med njimi je tudi 28-letni Nicolas Ferrero iz Riminija na severu Italije, ki si je za počitnice izbral znano albansko poletno letovišče Sarandë na jugu države blizu grške meje. Ko je prišel na plažo, je bila ta polna italijanskih turistov. “Je kot mala Italija,” je komentiral po poročanju N1 Zagreb.

Sarandë v Albaniji
Sarandë v Albaniji. Foto: PROFIMEDIA

Tudi finančno gledano je odločitev za počitnice v Albaniji za Italijane smiselna. Povratna vozovnica za trajekt iz Barija v Drač stane okoli 100 evrov, medtem ko lahko karta za trajekt iz Rima ali Genove na Sardinijo stane dvakrat več, poroča N1 Zagreb.

Ferrero je za teden dni najel štiriposteljno stanovanje za skupno 360 evrov. Čeprav je bil apartma po njegovih besedah opremljen “osnovno, a udobno”, je znesek za teden dni bivanja le delček tistega, ki bi ga moral odšteti za namestitev v italijanskih letoviščih.

Najcenejša v Evropi

Italijanski mediji albansko obalo opisujejo v presežkih, pišejo o plažah z belim peskom in “evropskih Karibih”. Kako ugodne so tam počitnice za goste iz zahodnih držav, pove tudi podatek nemškega statističnega inštituta, da so cene v albanskih restavracijah in hotelih v povprečju za 56 odstotkov nižje od nemških.

Zaradi tega se je Albanija uspešno uveljavila kot najcenejša turistična destinacija v Evropi, poroča N1 Zagreb.

Po drugi strani pa je italijanska obala vse manj privlačna. Tudi znana indijska turistična vplivnica Aakanksha Monga je svojim sledilcem nedavno svetovala, naj se to poletje zaradi vročine, gneče in cen, ki so “višje kot na Norveškem”, Italiji izogibajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje