Zakaj se zgodi “jet lag” in kako se z njim spopasti?

jet lag
PROFIMEDIA

Približujejo se poletje in letalska potovanja. Z vsemi radostmi letenja pa pride tudi t. i. jet lag oziroma izčrpanost zaradi časovne razlike, ki nekaterim pokvari začetek počitnic in vrnitev domov. Zakaj ga ljudje izkusijo in kako se z njim spopasti?

Po letih omejitev potovanj in letalskega prometa letalske družbe spet obratujejo s polno paro, kolikor jim to omogočajo relativno pogoste stavke letalskih delavcev. Za predstavo: rezervacije za polete med Veliko Britanijo in Malezijo oziroma Vietnamom, ki sta bila lani zaprta za turiste, so se denimo povečale za več kot 2.200 odstotkov.

Z vsemi radostmi potovanj pa pride tudi t. i. jet lag ali izčrpanost zaradi časovne razlike, ki nekaterim lahko pokvari začetek počitnic in vrnitev domov. Pojem zajema fizične in kognitivne simptome, ki jih ljudje izkusijo, ko hitro potujejo čez več časovnih pasov.

Kaj povzroči jet lag?

Preden se odpravimo na počitnice, smo usklajeni s svojim lokalnim časovnim pasom. Ko vstopimo v drug časovni pas, telesni ritem ni več usklajen s časom, v katerem smo. Takrat se pojavijo simptomi jet laga. Zaspani smo, ko želimo biti budni, in budni, ko želimo spati. Sredi noči nas muči lakota, nekateri občutijo tudi napetost ali slabost, ko jedo čez dan. Fiziološko in mentalno smo popolnoma zmedeni, dokler se naše telo ne navadi na novi lokalni čas.

Jet lag
PROFIMEDIA

Zanimivo je, da občutki jet laga niso pri vseh enaki, saj imamo vsi malce drugačen notranji telesni ritem. Večina nas ima naravni cikel, dolg okrog 24,2 ure. Toda pri nekaterih ljudeh je ta cikel malce daljši, kar vpliva na to, kako oseba občuti jet lag. Raziskave nakazujejo, da se tisti z daljšim ciklom hitreje navadijo na časovni pas v smeri potovanja proti zahodu. Ali velja tudi obratno, torej da bi se ljudje s krajšim časovnim ciklom lažje navadili na vzhodno spremembo pasov, ni znano. Prav tako z leti postanemo bolj dovzetni za jet lag, zato imajo lahko starejši ljudje hujše simptome.

Je smer potovanja pomembna?

Za večino ljudi je potovanje proti zahodu, kjer čas “pridobijo”, nekoliko lažje.

Osebi A in B ob istem času odpotujeta v dva enako oddaljena kraja. Oseba A potuje proti zahodu in čas torej “pridobi”. Ob pristanku jo čaka še nekaj ur svetlobe in se zvečer relativno enostavno odpravi spat. Čeprav se bo po lokalnem času verjetno zbudila precej zgodaj, lahko spi običajno število ur.

Oseba B medtem potuje proti vzhodu in nekaj ur izgubi. Ko pristane, je na njeni destinaciji torej hitreje čas za spanje, a je še popolnoma budna. Zaspati ji uspe šele sredi noči, in ko bi se po lokalnem času morala zbuditi, je glede na njen naravni ritem še vedno noč, zaradi česar bo težko vstala. Učinke jet laga bo oseba B čutila bolj in dalj časa kot oseba A.

Je jet lag samo psihološki?

Nekateri ljudje se sprašujejo, ali ni jet lag zgolj “v naših glavah”. Na neki način je, saj gre za neujemanje med naravnim časom telesa – ki je v naših glavah – in lokalnim časom. A to ne pomeni, da se je mogoče preprosto pregovoriti, da jet laga ne občutimo. Gre bolj za fiziološko kot psihološko stanje.

jet lag
PROFIMEDIA

Na srečo obstaja nekaj preprostih načinov za lajšanje simptomov jet laga, s katerimi pomagamo telesni uri, da se lažje prilagodi. Takšne tehnike uporabljajo tudi vrhunski športniki, ko potujejo na tekmovanja.

Nekaj nasvetov za premagovanje jet laga

1. Najprej se odločite, ali se je smiselno prilagoditi na nov čas. Če gre za kratek izlet, je bolje ostati na svojem domačem času. Če je potovanje daljše od treh dni, začnite zavedno premikati svoj telesni ritem – na primer kdaj spite, jeste, telovadite in dobite sončno svetlobo – tako da se bo čim bolj pokrival z lokalnim časom.

2. Če poskušate premakniti svojo telesno uro, začnite že na letalu. Uro nastavite na časovni pas končne destinacije in temu prilagodite aktivnosti.

3. Na poti omejite uživanje kofeina in alkohola. To bo bolje za spanje in hidracijo ter bo pomagalo pri prilaganju na novi čas.

4. Pri prilagajanju na novi časovni pas poskusite spati, ko je po lokalnem času noč, ko ste utrujeni čez dan, pa poskušajte le počivati. Kratki dremeži vam lahko dajo energijo, da ostanete budni med dnevnimi in večernimi aktivnostmi. Zadremajte za pol ure, a se jim izogibajte takrat, ko se približuje noč in s tem dejanski čas za spanje.

5. Simptom jet laga je tudi neprijeten občutek v želodcu ali prebavilih. Če ste nagnjeni k temu, da imate med potovanji težave z želodcem, jejte majhne obroke, ko ste lačni. Vaše telo vam bo sam povedalo, kdaj je čas za hrano.

6. Pojdite ven. Sončna svetloba je ključna za prilagajanje na novi časovni pas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.