Ko si boste naslednjič pripravljali trdo ali mehko kuhana jajca, jih ne prekuhavajte v vodi. Ste že kdaj preizkusili to metodo? Preverite!
Skuhajte jih na pari
Vse, kar potrebujete, je lonec, ki ima nastavek za kuhanje na pari. In seveda malo vode.
Vroča vodna para bo jajce segrela na enak način kot vrela voda ali vroča ponev. Vendar je kuhanje nežnejše – beljak bo tako bolj nežen in rumenjak bolj kremast.
Takšen je postopek:
Trdo kuhana jajca: Na pari jih kuhajte 10 do 12 minut, svetuje Chris Morocco, direktor testene kuhinje pri Bon Appétit. Tako kuhana so fantastična za pripravo solate. Ali pa jih le preprosto posolite, poprajte, dodajte ščep mlete paprike in si jih privoščite.
Mehko kuhana jajca – popolno kuhan beljak in še rahlo tekoč rumenjak: Jajca kuhajte približno 6 minut in pol, nato jih nemudoma ohladite v ledeni kopeli oziroma pod hladno vodo.
Resnica o hlajenju jajc pod hladno vodo
V nasprotju s splošnim prepričanjem, hlajenje jajc pod hladno vodo takoj po kuhanju NE pomaga pri lupljenju. Na to vpliva starost jajca. Sveža jajca se na splošno težje lupijo. Lahko pa hladna kopel ustavi kuhanje rumenjaka.
Kako veste, ali je jajce sveže? Obstaja preprost trik, s katerim lahko to preverite – trik preverite na tej povezavi!
Vir: www.bonappetit.com
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!