Preprost trik, s katerim preverite, kako sveža so jajca v resnici

Magazin 28. Apr 202211:45
jajca
Profimedia

Pokvarjeno jajce sicer prepoznate po vonju – ko ga enkrat ubijete. In po beljaku. Obstaja pa tudi preprost test, s katerim lahko preverite, kako sveža so jajca v resnici oziroma ali je jajce sploh še užitno.

Rok uporabnosti jajc je po zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo – oziroma do datuma, ki je označen na embalaži. Vendar se na sobni temperaturi kakovost že v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena v hladilniku teden dni, pišejo na strani NIJZ. Na kakovost jajc seveda vpliva tudi transport, zato je pomembno, da se izogibamo naglim temperaturnim spremembam. Žal ne moremo vedeti, kako so bila jajca shranjena, preden so prišla na police trgovin.

Kako vedeti, kako sveža so jajca v resnici?

Navzven je težko ugotoviti. Šele ko jajce ubijete, lahko pokvarjeno jajce prepoznate po vonju. O svežini jajca veliko pove tudi beljak. Dobro je, če je rahlo neprozoren, se ne razlije pretirano in je videti gost in precej lepljiv. Če je beljak voden, bister in tekoč, je jajce že izgubilo svežino. Opazili boste tudi, da je rumenjak bolj poravnan, ne več lepo zaobljen.

In če jajca ne želite ubiti?

Obstaja preprost test, s katerim ugotovite, kako sveža so jajca, ki so v vašem hladilniku.

Skledo ali kozarec, dovolj velik, da lahko jajce v njem plava, napolnite s hladno vodo.

Nato jajce previdno spustite v skledo in počakajte trenutek.

• Če jajce potone na dno, je še sveže in ga lahko uporabite.

• Če priplava na površje, ni več dobro.

Test naredite z vsemi surovimi jajci, ki jih nameravate uporabiti, pa niste povsem prepričani, kako sveža so, saj imajo lahko jajca iz istega pakiranja različen rok uporabe. Seveda pa predvsem vedno sledite informacijam na embalaži.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.