Prepričljivo slavje Oppenheimerja na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta

Magazin 19. Feb 202406:35 0 komentarjev
bafta 2024
Cillian Murphy (Foto: PROFIMEDIA)

Letošnja podelitev britanskih filmskih nagrad bafta je bila v znamenju filma Oppenheimer. Prejel je nagrado za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft.

Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana.

Prejel je nagrado bafta za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft, med drugim v kategorijah za najboljšo režijo, najboljšega igralca in najboljšega stranskega igralca. Za britanskega filmskega ustvarjalca Nolana je bila to prva bafta po nominacijah za filma Izvor in Dunkirk.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je Nolan zahvalil vsem, ki so film podprli: “Hvala, ker ste se lotili nečesa temačnega.” Režiser je namenil priznanje tudi prizadevanjem za mir organizacij za jedrsko razorožitev.

Najboljši igralec Murphy, najboljša igralka Stone

Režiser se je prav tako zahvalil zvezdniku filma Cillianu Murphyju, ki si je z upodobitvijo znanstvenika in fizika Oppenheimerja prislužil bafto za glavno moško vlogo. Murphy je o Oppenheimerju dejal, da je “izjemno zapleten lik”.

Bafto za najboljšega stranskega igralca je dobil Robert Downey Jr. za vlogo vodje Komisije za atomsko energijo Lewisa Straussa v Oppenheimerju. Film je prejel tudi bafte za najboljšo fotografijo, glasbo in montažo.

Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko, prepričala je z vlogo v filmu Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa. Nesrečna bitja so odnesla še pet baft, med drugim za kostumografijo, scenografijo in vizualne učinke.

Prejemnica nagrade bafta za žensko stransko vlogo je igralka Da’Vine Joy Randolph, in sicer za vlogo kuharice v filmu The Holdovers režiserja Alexandra Payna.

Nagrado bafta za izvirni scenarij je prejel film Anatomija padca.

Film o holokavstu Interesno območje britanskega režiserja Jonathana Glazerja je odnesel bafte za najboljši britanski film, za najboljši film, ki ni posnet v angleškem jeziku, ter za zvok.

bafta 2024 bafta 2024
Cillian Murphy in Andrew Scott (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Cillian Murphy (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Princ William in David Beckham (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Dua Lipa (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Emma Stone (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Christopher Nolan (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Mia McKenna-Bruce (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Samantha Morton (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Robert Downey Jr. (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Bradley Cooper in Carey Mulligan (Foto: PROFIMEDIA)
bafta 2024 bafta 2024
Da'Vine Joy Randolph (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!