Ste vedeli, da so prvi film o Oppenheimerju posneli v Jugoslaviji? (VIDEO)

Kultura 27. Jul 202308:55 0 komentarjev
Jugoslovanski Oppenheimer
Posnetek zaslona/Full HD domaći filmovi/YOUTUBE

Film o "očetu atomske bombe" J. Robertu Oppenheimerju so že leta 1970 posneli v takratni Jugoslaviji. Vloga ameriškega znanstvenika je bila zaupana srbskemu igralcu Branku Pleši.

Ob prihodu hollywoodskega filma Oppenheimer režiserja Christopherja Nolana v kinematografe je svet zajela filmska mrzlica, manj pa je znano, da Nolanova adaptacija knjižne uspešnice American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer pisatelja Kaia Birda in Martina J. Sherwina ni edini film o ameriškem teoretičnem fiziku J. Robertu Oppenheimerju.

Zgodbo o očetu atomske bombe so že leta 1970 posneli v Jugoslaviji. Film Primer Oppenheimer je režiral Arsenije Jovanović, scenarij pa je napisal Rajnard Kiphard. Oppenheimerja je takrat upodobil srbski igralec Branko Pleša, poleg njega so pomembne vloge odigrali še Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Petar Banićević, Dušan Bulajić, Marko Todorović, Miloš Žutić, Rade Marković, Đorđe Jelisić in drugi.

Po poročanju Nova.rs so številni prizori v Nolanovi produkciji skoraj enaki tistim v Jovanovićevi, v obeh filmih pa pomemben element predstavlja proces sojenja.

Irec v vlogi Američana

Nolanov film, čigar proračun je znašal 100 milijonov ameriških dolarjev (okoli 90 milijonov evrov, op. a.), je svetovno premiero doživel 21. julija, v manj kot dveh tednih predvajanja pa je že zaslužil 231 milijonov dolarjev (okoli 208 milijonov evrov, op. a.). Filmoljube je namreč navdušila ne le zgodba o vzponu in padcu znanstvenika, ki je bil vodja tajnega projekta ameriškega obrambnega ministrstva med drugo svetovno vojno, v katerem so razvili prvo delujoče jedrsko orožje, temveč tudi igralska zasedba.

V zgodovinski drami ima glavno vlogo irski igralec Cillian Murphy, ki je za potrebe vloge močno shujšal, poleg njega pa v tri ure dolgem filmu nastopajo še Matt DamonEmily Blunt, Robert Downey Jr., Rami Malek in Florence Pugh. Film si je v slovenskih kinematografih v prvem vikendu skupno ogledalo več kot 13.500 navdušenih gledalcev, kar je več kot katerikoli film režiserja Nolana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!