Primabalerina Olga Smirnova: Nikoli si nisem mislila, da me bo sram Rusije

Kultura 16. Mar 202220:25 > 17. Mar 2022 09:28 0 komentarjev
Olga Smirnova
PROFIMEDIA

Primabalerina slovite ruske gledališke, operne in baletne hiše Bolšoj Olga Smirnova se je odločila, da zapusti Rusijo in se pridruži ansamblu nizozemskega narodnega baleta. "Nikoli nisem pomislila, da me bo sram Rusije," je zapisala v sporočilu pretekli mesec.

Ena največjih zvezd in vodilnih baletnih plesalk Boljšoj teatra Olga Smirnova je javno izrazila nasprotovanje ruski invaziji na Ukrajino. “Z vso svojo dušo sem proti vojni,” je dejala. Primabalerina je tako zapustila slovito moskovsko baletno hišo, saj je postalo nemogoče, da bi še delala v svoji državi. Pridružila se je Nizozemskemu narodnemu baletu, kar je v sporočilu za javnost potrdil tudi njegov direktor Ted Brandsen, ki je Smirnovo opisal kot izjemno plesalko. Kot je še dejal, bo plesalka svojo karierno pot na Nizozemskem nadaljevala takoj.

O selitvi je razmišljala še pred začetkom vojne

Smirnova ima ukrajinske korenine, saj je njen dedek Ukrajinec. Sebe pa opisuje kot ‘četrt Ukrajinko’. Na začetku meseca je zapisala, da od moderne in razveseljene družbe pričakuje, da se bodo politične zadeve reševale skozi mirovna pogajanja. “Nikoli nisem pomislila, da me bo sram Rusije, saj sem bila vedno ponosna na nadarjene Ruse, na naše kulturne in športne dosežke,” je poudarila in dodala, da čuti, kot se je izrazila, črto, ki ločuje prej in potem.

“Boli me, da ljudje umirajo, da ostajajo brez streh nad glavo ali so prisiljeni zapustiti domove. Kdo bi si pred tedni mislil, da se bo kaj takega zgodilo? Mogoče res nismo središče vojaškega konflikta, vendar ne moremo ostati ravnodušni do te globalne katastrofe,” je opozorila.

Olga Smirnova
PROFIMEDIA

Primabalerina Smirnova, ki je o selitvi na Nizozemsko razmišljala še pred začetkom vojne v Ukrajini, je že doživela topel pozdrav v Nizozemskem narodnem baletu. “Privilegij je, da bo Smirnova plesala za našo opero, čeprav so okoliščine, ki so jo k temu spodbudile, žalostne,” je še pojasnil direktor Nizozemskega narodnega baleta Brandsen. Njena prvi nastop na Nizozemskem bo baletna predstava Raymond, ki bo svojo premiero doživela 3. aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!