Oglaševanje

Račun za dva sokova v Vodicah razburil Hrvate

author
N1
17. jun 2025. 10:32
lokali na Rabu
Foto: PROFIMEDIA

Za zdaj kaže, da bo letošnje poletje na Jadranu res vroče – tudi po cenikih.

Oglaševanje

Cene na hrvaški obali so se v zadnjih letih drastično zvišale, kar postavlja pod vprašaj njen nekdanji sloves kot cenovno ugodne sredozemske destinacije. Poletje 2022 je bilo prelomno – od takrat so se stroški v gostinstvu skoraj podvojili, kakovost storitev pa pogosto ni sledila enakemu trendu.

Hrvaška, ki je še nedolgo tega privabljala turiste s svojo raznoliko ponudbo, lepimi plažami in zmernimi cenami, vse bolj stopa po poti prestižnejših destinacij. A ob tem izgublja eno svojih največjih prednosti – dostopnost za širši krog obiskovalcev.

Oglaševanje

Od pice za 9 do pice za 16 evrov

Po podatkih portala Net.hr so se cene najbolj dvignile prav v segmentu, ki se najbolj dotakne turistov – v restavracijah. Pica, ki je še pred nekaj leti stala okoli 9 evrov, danes dosega ceno 16 evrov. Lignji na žaru so v nekaterih krajih kar 70 odstotkov dražji, rižota s kozicami pa je skočila za 75 odstotkov. V bolj obiskanih krajih je za orado treba odšteti tudi do 25 evrov. In to za porcije, ki so pogosto skromne, kakovost pa ni vedno sorazmerna ceni.

Gostinci podražitve utemeljujejo z višjimi stroški dela, energije in surovin. A mnogi obiskovalci – domači in tuji – se sprašujejo, ali ne plačujejo več za lokacijo in pogled na morje kot za samo storitev.

Oglaševanje

"Razglednica iz Vodic"

Še posebej burno razpravo na spletu je sprožila fotografija računa iz ene od kavarn v Vodicah, kjer sta dve brezalkoholni pijači stali skoraj 10 evrov. "Razglednica iz Vodic," je zapis ob fotografiji ironično pripomnil uporabnik Reddita. In dodal, da se zato to poletje raje odpravlja v Grčijo.

račun za dva sokova v Vodicah
Foto: Zajem zaslona/Reddit

Komentarji pod objavo niso izostali. "18 kun za deciliter soka, resno? Saj to je že skoraj luksuzna pijača," je ironično pripomnil eden od uporabnikov.

Oglaševanje

"Za božjo voljo začni gledati cenike. Nič sramotnega ni vstati in zapustiti lokal, če vidiš, da so cene nore. To je edini način, da nekaj spremeniš," je dodal drugi.

Tretji je opozoril, da "v nekaterih lokalih cenikov sploh ni na vidnem mestu, zato gost ne ve, kaj ga čaka – do prihoda računa".

Vse to so znaki, da se na Jadranu vse bolj pojavlja vrzel med ponudbo in ceno. Čeprav lastniki lokalov trdijo, da gre za normalno prilagoditev trgu, številni domačini menijo, da niso več zaželeni gostje na lastni obali. Namesto njih se vse bolj cilja na tujce z globljimi denarnicami.

Oglaševanje

POSEBNI VIDEO: Kar morate vedeti pred poletjem (in vse življenje)

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih