
Ta dodatna sestavina spremeni krompirjevo solato v razkošno in polno jed, ki zlahka prevzame glavno vlogo na mizi.
Oglaševanje
Krompirjeva solata je že dolgo stalnica slovenskih miz – bodisi kot priloga k mesnim jedem ali kot samostojen obrok, kadar si želimo nekaj preprostega in domačega. Klasični recepti so preprosti: kuhan krompir, čebula, olje in kis ali pa bogatejša različica z majonezo. Tokrat pa vam predstavljamo nekoliko drugačno različico, ki s skrivno sestavino popelje to tradicionalno jed na višjo kulinarično raven.
Namesto da bi ostali pri preverjeni klasiki, v to različico vnesemo malce presenečenja – hrustljavo zapečeno panceto. Ta doda slani kontrast mehki teksturi krompirja in svežini limonine lupinice, rezultat pa je solata, ki navduši že ob prvem grižljaju. Popolna je za poletne piknike, sproščene večerje na terasi ali kot elegantna priloga za kosilo, piše britanski Express.
Oglaševanje
Kaj potrebujete?
Za pripravo te krompirjeve solate za 4–6 oseb boste potrebovali:
- 1 kg mladega krompirja, narezanega na polovice ali četrtine
- 150 g prekajene pancete ali slanine, narezane na kocke
- 4 mlade čebule, tanko narezane
- 2 žlici polnomastne majoneze
- lupinica ene limone
- 1 čajna žlička belega vinskega kisa
- sol in sveže mlet črni poper
Postopek priprave
Kuhanje krompirja
Oglaševanje
Krompir dajte v velik lonec, ga prelijte z mrzlo vodo in dodajte pest soli. Zavrite in kuhajte 10–15 minut, dokler ni mehak. Nato ga odcedite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Priprava pancete
Panceto dajte v ponev in jo počasi segrevajte na srednjem ognju. Pražite, dokler koščki niso lepo zapečeni in hrustljavi. S penovko jih prestavite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da vpije odvečno olje, maščobo, ki ostane v ponvi, pa prihranite – to je zlata vredna sestavina.
Oglaševanje
Priprava prelivne osnove
V večji skledi zmešajte majonezo, limonino lupinico, kis in dve žlici stopljene maščobe, ki je ostala od praženja pancete. Dodajte večino narezane čebule in večino pancete, začinite s soljo in poprom, nato pa vse skupaj dobro premešajte.
Združevanje sestavin
Oglaševanje
V preliv nežno vmešajte ohlajen krompir. Mešajte previdno, da krompir ostane v lepih kosih. Na koncu po vrhu potresite preostanek mlade čebule in pancete – za hrustljav zaključek.
To ni navadna krompirjeva solata. Je preprost recept, ki pa zaradi kombinacije pancete, sveže limone in rahlo kislega preliva prinaša presenetljivo globino okusa. Če ste ljubitelj klasičnih jedi, a si jih želite nadgraditi z minimalnim trudom, je ta recept idealna izbira.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje
Najnovejše
Oglaševanje