Raziskava: kaj lahko črna kava pove o vaši osebnosti?

Magazin 30. Dec 202116:45 > 17:16
Ženska pije kavo
Profimedia

Imate radi črno kavo? Kaj pa temno čokolado? Grenko hrano in pijačo na splošno? Raziskovalci so ugotovili zanimivo povezavo med uživanjem v grenkih jedeh in napitkih ter določenimi osebnostnimi lastnostmi.

V dveh študijah so raziskali, kako so preference grenkega okusa povezane z antisocialnimi osebnostnimi lastnostmi.

V raziskavo je bilo vključenih 953 moških in žensk. Udeleženci so poročali o naklonjenosti sladki, kisli, slani in grenki hrani ter pijači. Nato so preference okusov primerjali s podatki dodatnih raziskav, namenjenih merjenju osebnostnih lastnosti, kot so psihopatija, sadizem, narcizem, makiavelízem in agresija, ter velikih pet faktorjev osebnosti (ekstravertnost, sprejemljivost, vestnost, nevroticizem in odprtost), ki so jih udeleženci prav tako rešili v sklopu omenjene raziskave.

Rezultati obeh študij so potrdili hipotezo, da so preference grenkega okusa povezane z zlonamernimi osebnostnimi lastnostmi, pri čemer je bila najmočnejša povezava s sadizmom in psihopatijo.

“Rezultati kažejo, da je to, kako radi imajo ljudje hrano in pijačo grenkega okusa, stabilno povezano s tem, kako temačna je njihova osebnost,” sta zapisala raziskovalca Christina Sagiogloua in Tobias Greitemeyer z univerze v Innsbrucku.

A preden opustite pitje črne kave!

1. Raziskovalci opozarjajo, da so tovrstne raziskave še v povojih, in čeprav je bila ugotovljena povezava, so dokazi kljub vsemu skromni.

2. Seveda nikakor ne moremo pivcev črne kave preprosto označiti za psihopate. Nekateri akademiki so se že zgražali nad poročanjem medijev, ki so denimo pivce džin tonika označili za psihopate, saj namreč ni dokazov, da so individualne preference povezane s psihopatijo. Namesto tega: raziskave kažejo, da vendarle obstaja manjša povezava med psihopatijo in splošno naklonjenostjo grenki hrani in pijači.

Vir: Individual differences in bitter taste preferences are associated with antisocial personality traits