Recept: gratiniran narastek s cvetačo in šampinjoni (kot priloga ali glavna jed)

Magazin 06. Feb 202207:00 > 08:11 0 komentarjev
cvetača, paradižnik
Profimedia

Pečena zelenjava je lahko zelo okusna z uporabo začimb in dodatkov, ki oplemenitijo jed. Še zlasti to velja za razne zelenjavne narastke.

Ti so lahko hitra in okusna rešitev za dnevni obrok, saj jih lahko zaužijemo kot samostojno jed, ob kateri postrežemo še solato, ali pa kot prilogo k mesu ali ribam.

Še zlasti so priljubljeni narastki iz cvetače, ki pa jim lahko dodamo še drugo zelenjavo, kot so na primer brstični ohrovt, brokoli, korenček. Z dodatkom kisle smetane in sira bo nastala odlična jed, ki se ji ne bo mogoče upreti.

Za 4 osebe boste potrebovali:

  • 1 večjo glavo cvetače
  • 8 do 10 brokolijev
  • 2 žlici olivnega olja
  • 5 večjih šampinjonov
  • sol, poper (po okusu)
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 dl mleka
  • 1 večje ali 2 manjši jajci
  • parmezan in čedar (količino prilagodite svojemu okusu)

Priprava:

Cvetačo prerežemo na pol, odstranimo trdi del in zelene liste ter jo narežemo oziroma natrgamo na manjše cvetke. Te dobro operemo in odcedimo. Brstični ohrovt prerežemo na pol.

Pripravimo si velik pisker, v katerem zavremo vodo, jo posolimo in vanjo damo cvetačo, ki naj se kuha pet minut. Nato dodamo še brstični ohrovt, vse skupaj se nato kuha še pet minut. Ko je zelenjava kuhana, jo odcedimo. Počakamo, da se malce ohladi, potem pa cvetačo in brstični ohrovt zložimo na pekač, pomaščen z olivnim oljem. Na vrh naložimo narezane šampinjone.

gratinirana cvetača
L. B. / osebni arhiv

Nato razžvrkljamo jajce, kislo smetano in mleko, dodamo nariban parmezan in čedar, solimo, popramo in mešanico polijemo po zelenjavi. Postavimo v pečico, ki je ogreta na 180 stopinj, in pečemo od 20 do 25 minut.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!