Recept: kremna cvetačna juha

Magazin 21. Okt 202104:00 > 05:31 0 komentarjev
Cvetačna juha
PROFIMEDIA

Zelo okusna kremna cvetačna juha.

Sestavine:

– 1 večja cvetača (800–900 g)

– 5 strokov česna

– 4 žlice oljčnega olja (za cvetačo)

– 1 žlička soli (za cvetačo)

– 1/2 žličke popra (za cvetačo)

– 1 čebula

in še:

– oljčno olje

– 1/2 žličke soli

– 3 žlice oljčnega olja

– 2 ščepca suhe materine dušice

– 2 ščepca mlete pekoče paprike

– 2 ščepca muškatnega oreščka

– 800 ml vode

– 1 kokošja jušna kocka

– 100 ml smetane za kuhanje

– 1 žlica masla

– 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Cvetačo narežite in dajte v pekač, obložen s papirjem za peko. Med kose cvetače dajte česen.

Posolite, popoprajte in prelijte z oljčnim oljem.

Pecite približno 40 minut oziroma dokler se cvetača ne zmehča in ne dobi zlate barve po robovih.

V večji posodi na zmernem ognju segrejte oljčno olje. Dodajte čebulo in dušite nekaj minut.

Na stran dajte nekaj pečenih kosov cvetače, preostalo količino s česnom pa dodajte v posodo.

Dodajte materino dušico in papriko ter na hitro premešajte.

Nalijte vodo, dodajte jušno kocko, 1/2 žličke soli, malo naribanega muškatnega oreščka in kuhajte približno 10 minut.

Posodo umaknite s štedilnika in vse zmešajte s paličnim mešalnikom. Posodo vrnite na štedilnik, dodajte smetano za kuhanje in maslo ter kuhajte, dokler se maslo ne stopi.

Po želji dodajte še soli.

Juho dekorirajte s pečenimi kosi cvetače in sesekljanim peteršiljem.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!