Zelo okusna kremna cvetačna juha.
Sestavine:
– 1 večja cvetača (800–900 g)
– 5 strokov česna
– 4 žlice oljčnega olja (za cvetačo)
– 1 žlička soli (za cvetačo)
– 1/2 žličke popra (za cvetačo)
– 1 čebula
in še:
– oljčno olje
– 1/2 žličke soli
– 3 žlice oljčnega olja
– 2 ščepca suhe materine dušice
– 2 ščepca mlete pekoče paprike
– 2 ščepca muškatnega oreščka
– 800 ml vode
– 1 kokošja jušna kocka
– 100 ml smetane za kuhanje
– 1 žlica masla
– 1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
Cvetačo narežite in dajte v pekač, obložen s papirjem za peko. Med kose cvetače dajte česen.
Posolite, popoprajte in prelijte z oljčnim oljem.
Pecite približno 40 minut oziroma dokler se cvetača ne zmehča in ne dobi zlate barve po robovih.
V večji posodi na zmernem ognju segrejte oljčno olje. Dodajte čebulo in dušite nekaj minut.
Na stran dajte nekaj pečenih kosov cvetače, preostalo količino s česnom pa dodajte v posodo.
Dodajte materino dušico in papriko ter na hitro premešajte.
Nalijte vodo, dodajte jušno kocko, 1/2 žličke soli, malo naribanega muškatnega oreščka in kuhajte približno 10 minut.
Posodo umaknite s štedilnika in vse zmešajte s paličnim mešalnikom. Posodo vrnite na štedilnik, dodajte smetano za kuhanje in maslo ter kuhajte, dokler se maslo ne stopi.
Po želji dodajte še soli.
Juho dekorirajte s pečenimi kosi cvetače in sesekljanim peteršiljem.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!