Ste si že privoščili kuhano vino? Vsak pripravi to slastno pijačo malo drugače - lahko jo na primer začinimo z različnimi začimbami, da pričara pravo božično vzdušje. Pripravili smo recept za božično kuhano vino, ki vas ne pusti hladne!
Kuhano vino, znano tudi kot začinjeno vino, je alkoholna pijača, običajno pripravljena iz rdečega vina, skupaj z različnimi začimbami za kuhanje in včasih rozinami, postrežena vroča ali topla. Je tradicionalna pijača pozimi, še posebej okoli božiča. Pogosto ga postrežejo na božičnih sejmih v Evropi, predvsem v Nemčiji, zelo enostavno pa si ga lahko pripravite tudi doma. Prve sledi o kuhanem vinu segajo v Rimski imperij, v leto 20 našega štetja, kjer so ga imenovali Conditum Paradoxum. Rimljani so kuhali med v vinu, dodali začimbe (poper, lovor, žafran) in datlje. To mešanico so nato zmešali z boljšim vinom, da se je pijača zmehčala. Po svetu obstajajo številne različice kuhanega vina, v Britaniji na primer kuhajo jabolčno vino, v nordijskih državah v glögg dodajajo tudi močnejše pijače, kot sta vodka in rum, v Sloveniji pa so najbolj tradicionalne začimbe cimet, klinčki in rezina pomaranče.
Recept
Sestavine (za 2 osebi):
0,5 l vode
8 žlic sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
10 klinčkov
1 cimetova palčka
1 pomaranča
Priprava 5 min, kuhanje 7 min