Verjetno je marsikdo med vami že slišal za portulak oziroma tolščak, s katerim si številni vrtičkarji belijo glave, saj gre pravzaprav za plevel.
Čeprav povzroča preglavice na vrtu, je ta rastlina resnično okusna. Poleg tega so jo v stari Grčiji uporabljali kot zdravilno rastlino, saj vsebuje veliko oksidantov, mineralov in vitaminov: imela naj bi sedemkrat več beta karotena kot korenje, listi pa vsebujejo od 20 do 50 miligramov vitamina C.
Če se razrašča tudi na vašem vrtu, ga lahko koristno uporabite. S portulakom lahko malce popestrite okusne poletne solate – s stebla poberete listke in jih samo potresete po solati. Listi so aromatični, njihov okus je kislo-slan. To velja za mlade liste, starejše je treba pred uporabo malce pouhati oziroma vmešati v vročo jed.
Poleti običajno teknejo lahke jedi, med katere zagotovo spada zelenjavna rižota, ki ji lahko dodate portulak. Gre za hitro pripravljen obrok, kuhanja te jedi pa se lahko lotijo tudi začetniki.
Sestavine (za glavno jed za 2 osebi):
- ena večja čebula
- skodelica riža (najbolje se obnese riž arborio)
- žlica olivnega olja
- 1 dl belega vina
- 4 dl vode
- sezonska zelenjava (paprika, korenje, paradižnik, šparglji …)
- 2 stroka česna
- sol, poper
- za 2 pesti listkov portulaka
- nariban parmezan
Priprava:
Čebulo narežemo na koščke, prepražimo jo na olju. Ko oveni, dodamo nasekljan česen. Vse skupaj na hitro premešamo, da česen zadiši. Dodamo narezano zelenjavo, premešamo, nato dodamo še skodelico riža. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko to malce izpari, zalijemo z vodo, solimo in popramo po okusu. Občasno premešamo in preverimo, ali je treba še dodati vodo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodamo listke portulaka, ugasnemo ogenj in samo vse skupaj dobro premešamo. Tik preden jed postrežemo, na rižoto naribamo še malce parmezana. Dober tek!
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!