Še zadnje dejanje v Malmöju: tudi veliki finale Evrovizije v znamenju protestov

Magazin 11. Maj 202406:52 0 komentarjev
Raiven, evrovizija
Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Na jugu Švedske se bo zvečer zaključilo letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije, na oder bo ponovno stopila tudi slovenska predstavnica Raiven, ki ji je uspel preboj v veliki finale. Tudi danes so napovedani protesti zaradi nastopa izraelske predstavnice, ki je od četrtkovega polfinala močno poskočila na stavnicah.

V multikulturnem Malmöju, tretjem največjem švedskem mestu na jugu države z veliko palestinsko skupnostjo, se bo z današnjim finalnim večerom končalo letošnje 68. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki ima sloves največje glasbene zabave sveta. Slovenska predstavnica Raiven bo s skladbo Veronika med 26 nastopajočimi nastopila kot 22. po vrsti.

V finalnem večeru bo Raiven nastopila za Švico in pred Hrvaško. Izvajalca obeh držav, Švicar Nemo s skladbo The Code in hrvaški Baby Lasagna alias Marko Purišić s skladbo Rim Tim Tagi Dim, veljata za favorita za zmago, zlasti Hrvat.

Na stavnicah po uvrstitvi v finale po četrtkovem polfinalnem večeru visoko kotira tudi izraelska predstavnica Eden Golan s skladbo Hurricane.

Na dan četrtkovega polfinalnega večera so v Malmöju potekali propalestinski in proizraelski protesti, podobno pa naj bi bilo tudi danes. Razlog je aktualna vojna v Gazi, ki jo je sprožil teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael in je doslej zahtevala več kot 30.000 mrtvih, večino na palestinski strani.

Protesti v Malmöju
Protesti v Malmöju (Foto: TT News/ Johan Nilsson via REUTERS)

V evrovizijskem velikem finalu, ki se bo začel ob 21. uri in ga bo mogoče neposredno spremljati na prvem programu RTV Slovenija in Valu 202, se bo predstavilo 26 skladb; po deset iz dveh polfinalnih večerov ter predstavniki evrovizijske velike peterice (Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija) in države gostiteljice Švedska, ki imajo že vnaprej zagotovljeno mesto v finalu.

Kdo bo letošnji zmagovalec, kar bo predvidoma znano v noči na nedeljo, bo določilo glasovanje strokovnih žirij in glasovanje gledalcev, ki se bo začelo že po nastopu prve skladbe. Točke glasovanja slovenske žirije bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!