Slabo leto po smrti igralke Mire Furlan bo izšla njena avtobiografija

Magazin 09. Dec 202109:00 > 09:38 0 komentarjev
Mira Furlan
Profimedia

Niti leto dni po tragični smrti igralke Mire Furlan bo izšla njena avtobiografija z naslovom Voli me više od svega na svijetu. Ena največjih zvezd jugoslovanskega filma se tako po smrti predstavlja z odličnim pisanjem, v katerem je pod drobnogled vzela 90. leta in tudi svoje življenje v ZDA, piše hrvaški tportal.

Vsi, ki so knjigo že držali v roki, pravijo, da je avtobiografija napisana tako mojstrsko, da se bere kot najboljši roman. Zvezda filmov Kiklop Antuna Vrdoljaka, Za sreću je potrebno troje in V žrelu življenja (U raljama života) Rajka Grlića in tudi zelo hvaljena v ameriških serijah Babylon 5 in Lost je v svoji knjigi zelo čustvena, saj opisuje svoje življenje mlade intelektualke, ki je odrasla v disfunkcionalni družini. V njenem življenju sta si sreča in nesreča veliko podajali roke, prav tako pa je Mira Furlan zelo natančno opisala vse nacionalistične in šovinistične napade, ki jih je doživela v Srbiji in predvsem na Hrvaškem, potem pa se je umaknila v ZDA.

Mira Furlan
Arhiv

Zanimivo, da je Mira knjigo, ki ima 625 strani, napisala v angleščini, zdaj pa bo izšla tudi v hrvaščini. V knjigi je veliko fotografij iz zasebnega albuma, nekaj pa jih je dodal tudi fotograf Radan Popović. Fotografija na naslovnici je delo Zorana Lončarevića.

Mira na kratko

Mira Furlan se je rodila 7. septembra 1955 v Zagrebu, umrla pa je 20. januarja 2021.  Njen dedek po materini strani, Janez, je bil Slovenec. Leta 1978 je diplomirala na akademiji za dramsko umetnost in se kot najboljša študentka svojega letnika še istega leta pridružila ansamblu Hrvaškega narodnega gledališča (HNK), kjer je ustvarila vrsto odmevnih vlog in dobila več stanovskih nagrad. Rada jo je imela tudi kamera: njen prvi filmski nastop je bil v Kiklopu (1982) Antuna Vrdoljaka in kmalu si je priborila status ene od vodilnih hrvaških igralk. Poleg gledaliških in televizijskih vlog je vsako leto nastopila še vsaj v treh ali štirih filmih.