Smeh, nadgradnja in vprašanje: bo Pr’ Hostar 2 ‰ presegel prvi film?

Kultura 18. Okt 202212:52 0 komentarjev
Pr' Hostar 2
N1

Isto mesto, isti datum, šest let pozneje. V razprodani kranjski kinodvorani so si lahko gledalci včeraj ogledali nadaljevanje najbolj gledanega slovenskega filma. Po dvorani sta odmevala krohot in smeh 406 gledalcev, ustvarjalce filma pa so na koncu nagradili z aplavzom. A med ogledom je ves čas visela senca prvega filma: bo nadaljevanje preseglo prvi del? Bili smo na predpremieri filma Pr’Hostar 2 ‰, preberite naše vtise.

Gledalci so si lahko včeraj na prvi predpremieri v Kranju ogledali nadaljevanje najbolj gledanega slovenskega filma. Pr’Hostar 2 ‰ je nedvomno drugačen film, dober, zabaven, na trenutke progresiven. Odtis sedanje politike je smešen in spada v trenutni čas. Vulgarizmi in situacijska komika, pretiravanje, grimase, vse, po čemer so “hostarji” znani, je še tu, a Pr’ Hostar 2 ‰ ni samo to. Posameznih primerov družbene kritike se lotevajo v podtonu, z bolj dodelanim humorjem — veliko smeha se skriva v neprijetnih pogledih ali nevednosti glavnih likov in napačni rabi besed.

“Kateri vam je bil bolj všeč? Enka ali dvojka?” je bilo vprašanje, ki je zakrožilo med manjšo skupino žensk v vrsti za toaleto takoj po koncu filma. “Rekla bi drugi,” je odgovorila ena od njih.

Po razprodani dvorani je glasno odmeval smeh, ki se je na trenutke sprevrgel v krohot, občinstvo pa je ob koncu ustvarjalce pospremilo tudi z aplavzom in pozitivnimi komentarji. Večina “naturščikov” je nadgradila svojo igro, v filmu pa izstopajo tudi nekateri, skorajda “tarantinovski” prizori, ki razkrivajo prave potenciale ekipe (ali njenih članov) in vse, kar še imajo v sebi. V filmu bi sicer lahko v duhu progresivnosti nekatere scene izpustili ali jih zapeljali, oziroma razvili, drugače.

Ali bo film presegel prvega po številkah, niti ni pomembno, ker so ustvarjalci na posameznih področjih presegli sami sebe. Nedvomno je ekipa pripravljena iti naprej. Če uporabim besede enega od scenaristov in igralcev Gorana Hrvaćanina, da gredo na naslednji “level” (stopnjo, op. p.). Publika, sploh tista, ki jih spremlja od začetka, bo to želela in pričakovala.

V spodnjem videu si lahko ogledate izseke intervjuja z režiserjem Luko Marčetićem in soscenaristom in igralcem Goranom Hrvaćaninom. Posneli smo ga pred prvo predpremiero. V podkastu pa lahko poslušate celoten pogovor z njima. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!