Ste vedeli, kaj se zgodi, če nekaj tednov ne pijete alkohola?

Magazin 23. Okt 202117:00 > 17:019 komentarjev
Sreča
Foto: Profimedia

Ste vedeli, kaj se lahko običajno zgodi, če pogosto pijete alkoholne pijače, potem pa jih za nekaj tednov prenehate uživati ...

Vsem nam je verjetno jasno, da lahko alkohol povzroči slabost, glavobol, vrtoglavico, utrujenost in tudi bolečine. A to ni edini vpliv, ki ga ima na telo.

Če prenehate piti alkohol, se bo verjetno zgodilo vse to:

1. Izgubili boste težo

Kozarec vina ali pivo sta morda videti nedolžno, a prineseta številne dodatne kalorije. Še več kalorij pa prinašajo nekatere sadne alkoholne pijače in koktajli, ki vsebujejo še sladkor in druge dodatke.

2. Imeli boste več energije in boljšo koncentracijo

Morda se vam zdi, da vam kozarec vina pred spanjem pomaga zaspati, a v resnici lahko moteče vpliva na globino spanca, zato se naslednje jutro zbudite utrujeni in izčrpani ter s slabo koncentracijo.

3. Počutili se boste bolje in čustveno stabilnejše

Alkohol spremeni način, kako se telo spopada s stresom. Čeprav po njem pogosto posegamo, da bi se sprostili, alkohol v resnici še potencira občutke strahu in žalosti, ki jih z alkoholom morda le navidezno in začasno potlačimo. Brez alkohola se lahko vaše telo in um zavestno spopadeta z občutki in emocijami. Tako jih boste lahko predelali pravočasno in uspešno, še preden se iz njih razvijejo težave.

4. Vaša koža bo lepša

Alkohol dehidrira telo in kožo, zato je ta lahko suha, brez leska in bleda. Prav tako trpijo jetra. Če se odpoveste alkoholu za nekaj časa, bodo imela jetra priložnost, da opravljajo svojo funkcijo in odstranjujejo škodljive snovi iz krvi. Vaše telo bo sposobno absorbiranja hranilnih snovi in vaša koža bo zdrava.

5. Tudi bančni račun bo videti lepše

To sicer ne vpliva neposredno na vaše zdravje, lahko pa vam prazna denarnica povzroča stres, ki seveda vpliva na vaše počutje. Denar, ki ga zapravite za pijače, boste lahko uporabili za bolj koristne stvari, ki vam bodo dušo napolnile za dlje časa.

Poskusite in preverite na lastni koži, kaj vam lahko odmor od alkohola prinese.

Komentari

Vaš komentar