Steven Spielberg opozoril na rast antisemitizma v svetu

Magazin 08. Mar 202312:15
Steven Spielberg
Profimedia

Steven Spielberg je pred dnevi v oddaji The Late Show povedal, da opaža porast antisemitizma v današnjem svetu, a moramo biti pogumni in se mu upreti in opozoriti nanj.

Režiserjev film Fabelmans, nominiran za oskarja, je napol avtobiografski film o Sammyju Fabelmanu, ki ga igra Gabriel LaBelle in se sooča z antisemitskimi zlorabami šolskih nasilnežev, kar se je Spielbergu zgodilo v resničnem življenju. Pred dnevi pa se je slavni režiser pojavil v oddaji The Late Show, kjer je voditelju Stephenu Colbertu povedal, da vidi rast antisemitizma v ZDA in po svetu. “Zdi se mi zelo, zelo presenetljivo,” je dejal Spielberg: “Antisemitizem je bil vedno prisoten, morda je bil tik za vogalom in rahlo zunaj vidnega polja, a vedno pritajen. Bila so tudi obdobja, ko je bil veliko bolj očiten, kot v Nemčiji v 30. letih. Toda od Nemčije v 30. letih prejšnjega stoletja nisem bil priča antisemitizmu, ki se ne bi več skrival, ampak ponosno stal z rokami na bokih kot Hitler in Mussolini in nas nekako izzival, da bi mu kljubovali. Tega še nikoli v življenju nisem doživel, še posebej v tej državi odkritega antisemizma.”

Spielberg je nadaljeval: “To je marginalizacija ljudi, ki niso del večinske rase, nekaj, kar se nam prikrade, nabira pa se leta in leta in leta. Sovraštvo je postalo neke vrste članstvo v klubu, ki je dobil več članov, kot sem si kdaj mislil, da je v Ameriki mogoče. In sovraštvo in antisemitizem gresta z roko v roki, ne moreš ločiti enega od drugega.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.