Številne azijske države bodo ta konec tedna praznovale novo leto

Magazin 20. Jan 202312:00
kitajsko novo leto
Foto: Profimedia

Lunarno novo leto ali kitajsko novo leto se praznuje v nedeljo, 22. januarja 2023. Zakaj se lunarno novo leto vsako leto začne ob drugem času? Kako praznujejo ta pomemben praznik? Kaj simbolizira leto zajca? 

Kdaj je lunarno novo leto?

Lunarno novo leto se začne na datum (v vzhodni Aziji) drugega mlaja po zimskem solsticiju. To pomeni, da lahko prvi dan luninega novega leta nastopi kadarkoli med 21. januarjem in 20. februarjem.

Leta 2023 se mlaj na Kitajskem pojavi v nedeljo, 22. januarja (pri nas pa 21. januarja), in označuje začetek luninega novega leta. Poslavljamo se od leta tigra ter vstopamo v leto zajca (ali mačke). Drugo leto bo sledilo leto zmaja.

Zakaj različno praznujemo nova leta?

Tradicionalni kitajski koledar je lunisolarni koledar, kar pomeni, da temelji na astronomskih opazovanjih položaja Sonca na nebu in luninih faz. Ta starodavni koledar sega v 14. stoletje pred našim štetjem, medtem ko je bil gregorijanski koledar uveden leta 1582. Kitajski lunisončni koledar ima nekaj podobnosti s hebrejskim koledarjem, ki je prav tako lunisončni, in je vplival na druge vzhodnoazijske koledarje, kot sta korejski in vietnamski.

Ker kitajski koledar opredeljuje lunarni mesec, ki vsebuje zimski solsticij kot 11. mesec, lunarno novo leto običajno pade na drugi mlaj po zimskem solsticiju. Tako kot novo leto po gregorijanskem koledarju (1. januar) se tudi praznovanje lunarnega novega leta začne na noč pred prvim dnem novega leta.

Kitajska sicer upošteva gregorijanski koledar za vsakodnevno poslovanje, vendar še vedno sledi kitajskemu koledarju za pomembne festivale, ugodne datume, kot so datumi poroke itd.

Kdo praznuje lunarno novo leto?

Čeprav ta praznik na Zahodu običajno imenujejo kitajsko novo leto, Kitajska ni edina država, ki ga praznuje. Lunarno novo leto je najbolj praznovan in najdaljši od vseh azijskih praznikov, praznujejo pa ga milijoni ljudi po vsem svetu. Številne druge države v vzhodni Aziji, vključno z Vietnamom, Korejo, Japonsko in Filipini, v tem času praznujejo novo leto.

Kako se praznuje lunarno novo leto?

Kot pri številnih praznovanjih simbolično temo noči prežene svetloba ognjemetov, luči in sveč. Na javnih površinah je na stotine umetno izdelanih papirnatih luči, ki prinašajo srečo v novo leto.

Obstajajo zmajevi plesi, predstave in festivalske parade z glasbo in akrobacijami. Praznovanja trajajo dva tedna in se zaključijo s posebnim festivalom luči, ki naznanja konec novoletnega obdobja.

Seveda se pripravi in postreže veliko okusne hrane. Za novo leto je tradicionalno postreči dolge rezance, ki simbolizirajo dolgo življenje. Drug priljubljeni recept za novo leto so kitajski cmoki, ki simbolizirajo srečo in bogastvo. Družine jih zavijejo in pojedo, ko ura odbije polnoč.

Veliko otrok prejme “denar za srečo” v rdečih kuvertah. Ljudje čistijo svoje domove in odpirajo vrata, da bi sreča vstopila. Po tradiciji naj nihče ne prime takrat v roke metle, da ne pomete sreče.

zajec
Profimedia

Kaj predstavlja leto zajca?

Leta 2023 bomo v letu zajca, ene od 12 živali v kitajskem zodiaku. Oznake živali v zodiaku sledijo 12-letnemu ciklu in se vedno uporabljajo v istem zaporedju.

Za rojene v letu zajca pravijo, da so zelo nadarjeni ljudje. So ljubeči in pogosto blestijo pri vzpostavljanju tesnih odnosov. Cenijo in iščejo mir. To naj bi bilo obdobje umirjenosti, a hkrati obdobje, ko je treba ostati buden in slediti situaciji. Kljub vsem nevihtam lahko v letu črnega vodnega zajca pričakujemo določena izboljšanja, tako pri počutju kot odnosih, doseganju ciljev ter v smeri izboljšanja finančne situacije. Črni vodni zajec spada med srečno znamenje, ki ponazarja dolgoživost, svojo neizmerno moč pa črpa od lune.

vir: almanac.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.