Verjeno si nihče ne želi, da bi mu božično novoletne praznike pokvarila zastrupitev s hrano. Tatarski biftek je ena od jedi, pri kateri to tveganje obstaja.
Že dolgo časa je tatarski biftek skoraj obvezen del obložene silvestrsko-novoletne mize.
Nekoč draga in redka delikatesa pa sodi tudi med tvegana živila, saj so njene sestavine toplotno neobdelane, kar predstavlja možnost za okužbe in zastrupitve. Da bi se temu izognili, je treba biti pozoren kar na nekaj stvari.
Če tatarski biftek kupujete, pazite na naslednje:
Biftek kupujte pri registriranih dobaviteljih.
Preberite označbo oziroma deklaracijo na embalaži ali ovitku.
Posebej bodite pozorni na rok uporabe. Živilo s pretečenim rokom ne sme biti v prodaji.
Preverite sestavo; to je ključnega pomena za alergike oziroma tiste, ki lahko katero od sestavin zaužijejo le v določenih količinah.
Preverite, da embalaža ni poškodovana ali odprta.
Preverite, ali je tatarski biftek hranjen na ustreznem mestu.
Bodite pozorni na barvo in vonj jedi, še posebej, če ni predpakirana. Če je že pakirana, barvo in vonj preverite, ko biftek odprete oziroma še preden ga shranite v hladilnik.
Če biftek pripravljate doma …
Občutek, da doma pripravljen tatarski biftek ni nevaren, vas lahko vara. Tudi takšen tatarski biftek lahko predstavlja tveganje. Treba je poskrbeti za ustrezne sestavine, higieno rok, opreme in higiensko izvedbo vseh postopkov.
Od sestavin sta najbolj kritična meso in jajca (če so vključena v recept). Meso mora biti sveže (ali vsaj pravilno zamrznjeno in odtajano), oprano in lepe barve ter brez vonja ali sumljivega okusa. Tudi jajca naj bodo čim bolj sveža.
Ob pripravi je treba zagotoviti, da imamo čiste roke in vse posode ter pripomočke. Če se mesa dotikamo z rokami, jih moramo pred in po tem temeljito oprati, bolj varno pa je natakniti gospodinjske ali kuharske rokavice iz lateksa. Po uporabi je treba temeljito oprati tudi posodo in pripomočke ter vse, česar se je jed dotikala in česar so se dotikale sestavine.
Hranjenje tatarskega bifteka
Kot je za N1 že lani povedala Nika Kremić z Zveze potrošnikov Slovenije, je primerna temperatura za hranjenje tatarskega bifteka do 4 stopinje. “Zaradi previdnosti izdelek kupite le takrat, ko ste prepričani, da ga boste zaužili še isti dan,” je dodala.
Prav tako je treba paziti, da tatarski biftek ne pride v stik z drugimi živili, svetujejo na NIJZ ter dodajajo, da naj bo že gotova hrana shranjena v pokritih posodah na višjih policah kot tatarski biftek in druga surova živila.
Tatarski biftek je najbolj zaužiti še isti dan, ko je pripravljen, ali najkasneje naslednji dan, če ga pravilno hranite v hladilniku ali hladnem prostoru. Zato še pred pripravo ali nakupu razmislite o potrebnih količinah.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!