Za množično zastrupitev v Ilirski Bistrici ni bilo krivo meso

Slovenija 13. Jan. 202209:48 > 11:042 komentarja
Delite:
Biftek
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko se je v Ilirski Bistrici zgodila množična zastrupitev in je več ljudi zbolelo zaradi okužbe z norovirusom, je preiskava pokazala, da vir okužb niso bila živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos prek embalaže.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano (NLZOH) končal preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha norovirus.

Za znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 ljudi. Pri večini obolelih sta okužbo spremljala bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Navajali so tudi slabost in bolečine v trebuhu. Pri devetih vzorcih blata obolelih občanov je bil kot povzročitelj izoliran norovirus, v enem vzorcu blata pa patogena bakterija Bacillus cereus.

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin. Virus povzroča vnetje želodca in/ali črevesja (akutni gastroenteritis). Laično bolezen imenujemo tudi ‘trebušna gripa’, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe.

Več: NIJZ

Niso bila kriva živila

“Izvedeni ukrepi ob izbruhu nalezljive bolezni so obsegali epidemiološko poizvedovanje, odvzem brisov na snažnost rok mesarja in opreme v mesnici, zdravniški pregled zaposlenih v mesnici, odvzem vzorca sumljivega živila pri oboleli osebi, odvzem vzorcev blata pri nekaterih obolelih, izveden je bil tudi izredni nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici,” so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Preiskava so pokazala, da je bilo okužbi izpostavljeno 139 ljudi, 3 osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedle in niso imele prebavnih težav. 13 ljudi je poročalo, da so jedli tatarski biftek iz mesnice in niso imeli prebavnih težav. Dvanajst pa jih je dejalo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za drugimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil.

PREBERITE ŠE:

Mikrobiološko preizkušanje tatarskega bifteka je pokazalo, da so bili preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. “Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno prek embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila). Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah — poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike,” so poudarili na NIJZ. Mesnici je bil ob tem predlagan poostren higienski režim, ki je bil izveden pred ponovnim odprtjem trgovine, kasneje pa nove okužbe niso bile prijavljene.

Spomnimo, da se je konec lanskega leta v Ilirski Bistrici zgodila množična zastrupitev, zaradi katere je moralo več ljudi poiskati zdravniško pomoč. Skupno naj bi jim bilo to, da so v lokalni mesnici kupili tatarski biftek ali meso, iz katerega so biftek naredili doma. Lastnik mesarstva Puc Aleš Milavec, ki je bil ob dogodku vidno pretresen, je po zaključku preiskave za N1 dejal, da si je oddahnil. “Psihično sem bil čisto sesut,” je povedal.

Že konec decembra pa je za N1 poudaril, da ima njegova mesnica 50-letno tradicijo in da si ne bi želel, da se to komurkoli zgodi. Da gre za urejen mesnopredelovalni obrat, pa priča tudi dejstvo, da je po začasnem zaprtju že konec minulega leta znova odprl vrata. “Stranke nam zaupajo in nas podpirajo. Dobil sem podporo tudi tistih, ki me ne poznajo. To mi je precej pomagalo, da sem premagal stres,” je še dodal.

Komentari

Vaš komentar