5 najlepših blejskih vil: ena na prodaj za več milijonov

Magazin 10. Sep 202113:02 > 20:59 3 komentarji
Bled, vila
STUDIO AB

Okoli Blejskega jezera je več vil, ki so bile večinoma zgrajene v drugi polovici 19. oziroma na začetku 20. stoletja. Najmodernejša vila v neposredni bližini jezera pa je bila zgrajena leta 2009. Nekoč je bil njen lastnik smučarski as Jure Košir, danes pa je na prodaj za 3,8 milijona evrov.

Na Bledu je bilo nekoč 135 vil, ki so nastajale od druge polovice 19. stoletja. “Vile so bile bogate in mogočne, nekatere med njimi so bile obkrožene s parkom in so imele svojo čolnarno. Danes te vile služijo različnim namenom, saj so nekatere zasebne, druge protokolarne, tretje pa so urejene za turistične namene,” piše na spletnih straneh Turizma Bled.

Objavljamo pet najlepših vil ob obali jezera po našem izboru.

Vila Bled

Največja in najpomembnejša vila ob obali Blejskega jezera je Vila Bled. Nekdaj je tu stal dvorec rodbine Windisch-Grätz, kasneje je bila tam poletna rezidenca jugoslovanske kraljeve družine Karađorđević. Po drugi svetovni vojni so dvorec porušili in zgradili Vilo Bled, ki je bila rezidenca Josipa Broza – Tita. Tu je gostil številne uradne državne obiske, med drugim Nikito Hruščeva in Indiro Gandi, piše na spletnih straneh Turizma Bled. V Vili Bled je danes hotel.

Vila Bled
bled.si

Beli dvor oziroma Vila Bella

Vila je bila zgrajena ob koncu 19. stoletja v romansko-renesančnem stilu. Zgradila jo je plemiška družina Lazzarini, pred osamosvojitvijo so bile v vili pisarne hotelskega podjetja, danes pa je njen lastnik poslovnež Janez Škrabec. Vila ima čudovit pogled na jezero in Blejski grad.

vila dvor
Google Street View

Vila Rog

Vilo je konec 19. stoletja zgradil dunajski trgovec Adolf Muhr, danes je njen lastnik pidovski baron Igor Lah. Vila stoji tik ob jezeru, ob njej pa je več kipov. Lah je namreč eden največjih zbiralcev umetnin v Sloveniji.

Vila Rog
Žiga Živulovič jr./Bobo

Vila Zlatorog

Tako kot vila Rog je tudi vila Zlatorog nekoč pripadala dunajskemu trgovcu Adolfu Muhru, danes pa je protokolarni objekt v lasti Republike Slovenije. Lahko pa vilo tudi najamete, in sicer za 1.500 evrov na dan. Tako kot bližnja vila Rog tudi vila Zlatorog stoji v neposredni bližini jezera.

Vila Zlatorog
Borut Živulovič /BOBO

Koširjeva vila

V našem izboru je bila najmodernejša vila zgrajena leta 2009, prenovljena pa leta 2016. Vila stoji na strmem pobočju, krasijo jo panoramska okna, ki omogočajo čudovit pogled na jezero, otok in grad. Nekoč je bila v lasti smučarskega asa Jureta Koširja, kasneje jo je kupil ruski poslovnež Aleksej Grigorev. Danes je vila na prodaj, in sicer za 3,8 milijona evrov.

Vila Bled
STUDIO AB

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje