Ste opazili skrivni simbol na priljubljeni švicarski čokoladi?

Magazin 24. Nov 202212:43
Čokolada Toblerone
PROFIMEDIA

Če ste pri sladkanju s čokolado pozorni na njeno embalažo, ste morda opazili, da je v logotipu priljubljene švicarske čokolade skrita posebna podoba.

Na prvi pogled je logotip čokolade Toblerone le navadna gora, ki spominja na trikotnik, kakšna je značilna oblika te čokolade. A če pogledate bolj pozorno, se v gori skriva medved, ki stoji na zadnjih nogah. Proizvajalec je medveda na podobo dodal zato, ker so te živali simbol švicarskega mesta Bern, od koder izvira podjetje. Da je mesto močno povezano s temi kosmatinci, je mogoče sklepati že iz njegovega imena: Bär namreč po nemško pomeni medved. Osrednji simbol Berna pa lahko najdete tudi v zastavi in grbu istoimenskega kantona.

Čokolada Toblerone je na trg prišla leta 1908, od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja pa so jo ekskluzivno proizvajali v Švici. Tradicija proizvodnje čokolade v Bernu je tako dolga že več kot 100 let, medtem ko je oblika čokolade poklon švicarskim Alpam.

A več kot sto let stara tradicija proizvodnje čokolade izključno v Bernu bo prekinjena. Kot smo že pisali, bodo namreč priljubljeno čokolado konec prihodnjega leta zaradi velike rasti stroškov in povečanja proizvodnje začeli proizvajati tudi na Slovaškem, prav tako bodo spremenili embalažo čokolade, saj na njej ne bo več smelo pisati ‘proizvedeno v Švici’, namesto tega bo pisalo ‘zasnovano v Švici’.

Proizvajalec znane čokolade je poleti za Reuters pojasnil, da je “Bern v osrčju Tobleronove zgodbe, še vedno bomo tudi tu proizvajali naše 100-gramske čokolade”.

Toblerone
PROFIMEDIA/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.