Trpotec – zdravilna zel, ki raste na (vašem) travniku

Magazin 12. Jun 202208:30
trpotec
Profimedia

Trpotec je mogoče najti skoraj povsod – na večini vrtov, ob vsaki poljski poti, na travniku in celo ob kakšni cesti. Preverite, s kakšnimi zdravilnimi učinki se ponaša ...

Prepoznamo ga po značilnih listih. Poznan je širokolistnati in ozkolistnati trpotec. Bolj raziskan je sicer ozkolistnati.

Njegove zdravilne učinke naj bi poznali že stari Kitajci, Grki in Rimljani. Najpogosteje naj bi ga uporabljali za celjenje ran, po čemer je še danes znan. Prav tako študije kažejo, da naj bi bil učinkovit pri lajšanju bolezni dihal, kožnih boleznih in prebavnih težavah. Iz trpotca lahko pripravimo čaj, samo zel pa uporabimo kot sredstvo za blaženje ran in pikov. Z raziskavami so danes ugotovili, da trpotec vsebuje številne zdravilne snovi, vključno s flavonoidi, alkaloidi, maščobnimi kislinami, terpenoidi, polisaharidi, nekaterimi vitamini itn. Deloval naj bi protivnetno, protibakterijsko, antidiabetično … Bil naj bi močan antioksidant in lovilec škodljivih prostih radikalov.

Lajša prebavne težave

Nekatere študije kažejo, da lahko trpotec pozitivno deluje na določene prebavne motnje. Blažil naj bi drisko, lajšal napenjanje in bolečine v trebuhu, pomagal pri želodčnih razjedah ter celo pri vnetni črevesni bolezni.

Profimedia

Pomaga pri dražečem kašlju

Prav ozkolistni trpotec vsebuje snovi, ki naj bi blažile razdraženo grlo in pomagale pri dražečem kašlju. V ta namen lahko pripravimo čaj iz posušenih listov, trpotčev sirup ali svež sok, ki ga dobimo s tlačenjem svežih listov.

Omili pike žuželk

V ljudskem zdravilstvu je trpotec dobro znan kot sredstvo za lajšanje kožnih težav po pikih žuželk. Zelo preprosto naj bi nekaj listov ozkolistnatega trpotca podrgnili med dlanmi ter nato z listi rahlo masirali področje pika.

Profimedia

Za celjenje ran

Najbolj znan pa naj bi bil trpotec po celjenju ran. Študije tako kažejo, da naj bi zmanjševal vnetje, zaviral rast škodljivih bakterij ter lajšal bolečino. Z raziskavo na podganah so ugotovili, da naj bi zmanjševal tudi vnetja v telesu, ki so posledica poškodbe jeter, in ščitil jetra.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.