Tudi po koncu Evrovizije presenečenja. Kje so se stavnice najbolj zmotile?

Magazin 12. Maj 202417:28 7 komentarjev
Evrovizija 2024
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav se je letošnja Evrovizija končala, se o dogajanju na največjem evropskem glasbenem tekmovanju še vedno veliko piše in govori. Ne le presenetljiva zmaga Švice, za dodatna presenečenja so po velikem finalu poskrbeli tudi uradni rezultati glasovanj na obeh polfinalnih večerih in samem finalu. Kje so se stavnice najbolj zmotile?

Letošnje evrovizijsko dogajanje je dvignilo veliko prahu – poleg vseh incidentov je presenetil tudi veliki finale, saj je na koncu slavila Švica, ki so ji stavnice pripisovale le približno 15 odstotkov možnosti za zmago.

Konec tekmovanja ni prinesel le zmagovalca, temveč tudi uradne podatke o vseh glasovanjih na letošnji Evroviziji. Kako so glasovale države in kje so se stavnice najbolj zmotile?

Srbija za las v finale, Slovenija presenetila

Najprej si poglejmo presenečenja prvega polfinalnega večera, na katerem so se za nastop v velikem finalu poleg Slovenije borile še Hrvaška, Ukrajina, Irska, Litva, Luksemburg, Ciper, Finska, Portugalska, Srbija, Avstralija, Poljska, Moldavija, Azerbajdžan in Islandija.

Rezultati torkovega polfinalnega glasovanja kažejo, da je Srbija na desetem mestu za las ujela nastop v finalu. Srbska predstavnica Teya Dora s pesmijo Ramonda je imela pred 11. uvrščeno Avstralijo le šest točk prednosti.

Tudi hrvaški predstavnik Baby Lasagna, sicer favorit občinstva za zmago, je mesto zmagovalca v prvem polfinalnem večeru ujel za le štiri točke. Na drugem mestu sta mu s 173 točkami sledili predstavnici Ukrajine Alyona Alyona in Jerry Heil s pesmijo Teresa in Maria.

Precejšnje presenečenje prvega polfinalnega večera je bila tudi Slovenija, ki ji stavnice niso napovedovale uvrstitve v finale, a je naša predstavnica Raiven s skladbo Veronika prepričala Evropo. V polfinalu, kjer glasujejo le gledalci, je zbrala 51 točk in se uvrstila na deveto mesto.

Raiven prva vaja
Foto: @eurovision/INSTAGRAM

Drugi polfinalni večer: največ točk za Izrael

Preobrat drugega polfinalnega večera so točke Izraela, saj je izraelska predstavnika Eden Golan s skladbo Hurikan zbrala največ točk, kar 194. To je največje število zbranih točk v obeh polfinalnih večerih.

Izrael je v polfinalu 12 točk prejel od Norveške, Nizozemske, Italije, Francije, Španije, Danske, Češke in Albanije, 10 točk od Malte, Latvije, Grčije, Gruzije, Belgije in Avstrije, osem točk mu je podelila Estonija, šest Armenija, še 12 točk pa je zbral z glasovi iz drugih delov sveta. Do finala je nato Golan na stavnicah skokovito napredovala.

Izraelska delegacija se je več tednov spopadala s pozivi, naj se tekmovanja zaradi vojne v Gazi ne udeleži, pred areno v Malmöju pa so cel teden protestirali proti izraelskemu nastopu. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) pozivov, naj Izrael s tekmovanja izključi sama, kot je to leta 2022 naredila z Rusijo, ni uslišala, češ da je Evrovizija nepolitično tekmovanje.

Po velikem evrovizijskem finalu je izraelska predstavnica Golan za izraelski časopis Israel Hayom povedala, da se namerava po vrnitvi iz Švedske pridružiti izraelski vojski. V Izraelu morajo sicer tako moški kot ženske opraviti vojaški rok.

Visoka uvrstitev diskvalificiranega Nizozemca

Na drugo mesto četrtkovega polfinala se je uvrstil Nizozemec Joost Klein s skladbo Europapa, ki so ga nato pred velikim finalom diskvalificirali s tekmovanja. S 182 zbranimi točkami na polfinalnem večeru je presegel tudi točke hrvaškega predstavnika Baby Lasagne, ki je kot prvouvrščeni v torkovem polfinalnem večeru zbral 177 točk.

Joost Klein
Joost Klein (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)

Presenečenje četrtkovega polfinalnega večera je bila tudi uvrstitev Latvije, ki ji stavnice niso napovedale finala. Na ta račun je potem izpadel belgijski predstavnik, na stavnicah uvrščen med prvo deseterico polfinala.

V četrtek je na drugem polfinalnem večeru nastopilo preostalih 16 držav, in sicer Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Češka je le za 5 točk zgrešila polfinale za deseto uvrščeno Norveško.

Veliki finale: kje so se stavnice najbolj zmotile?

Nekoliko nepričakovane so tudi točke, dodeljene v finalu. Med največjimi presenečenji je zmagovalka Švica, ki je bila sicer med zelo priljubljenimi, a v primerjavi s hrvaškim predstavnikom Baby Lasagno ni imela velikih možnosti za zmago. Na prvo mesto so nato predstavnika Nema s skladbo The Code povzdignili glasovi žirije (žirija mu je podelila 365 točk, občinstvo pa 226).

So pa stavnice na drugi strani presenetile Finsko. Pred finalnim nastopom so ji napovedovali uvrstitev med top deset, a se je na koncu predstavnik Windows95man uvrstil na 19. mesto.

Zmagovalec po zmagi razbil pokal

Švicarski predstavnik Nemo ni šokiral le z zmago, ampak tudi prevzemom steklenega kipca, ki ga le nekaj trenutkov po prevzemu ponesreči razbil. Stekleni mikrofon mu je podelila lanskoletna zmagovalka Loreen. Na poznejši novinarski konferenci pa je nesrečo izkoristil za kritiko EBU: “Razbil sem kodo, razbil sem pokal, ampak morda tudi Evrovizija potrebuje malce popravil …”

Slovenija, ki se je v velikem finalu s skladbo Veronika na koncu uvrstila na 23. mesto, je največ točk prejela od Hrvaške (10 točk od žirije in 10 ob občinstva), sledil je Azerbajdžan (3 točke žirije), Srbija (2 točki od žirije) in Albanija (2 točki od žirije).

Slovenija in Slovenci smo največ točk podelili Franciji (12 točk žirije in sedem točk občinstva), sledile so Hrvaška (šest točk žirije in 12 točk občinstva), Švici (10 točk žirije in štiri točke občinstva) Izraelu (10 točk občinstva), Srbiji (pet točk občinstva, štiri točke žirije), Ukrajini (osem točk občinstva), Portugalski (osem točk žirije), Armeniji (sedem točk žirije), Italiji (tri točke občinstva in tri točke žirije), Cipru (šest točk občinstva), Luksemburgu (pet točk žirije), Irski (dve točki občinstva in ena točka žirije), Grčiji (dve točki žirije) in Švedski (ena točka žirije).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje