Stavnice so se premešale: komu kaže najbolje in kje je Slovenija

Magazin 10. Maj 202414:23 6 komentarjev
Baby Lasagna
Foto: Eurovision Song Contest/YOUTUBE

Za nami je drugi polfinalni večer, v katerem smo dobili zadnjih 10 finalistov. S tem pa so se premešale tudi evrovizijske stavnice, ki so finaliste napovedale precej točno. Edino včerajšnje presenečenje je bila uvrstitev Latvije, ki je s tem finale preprečila belgijskemu predstavniku.

Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije je po dveh polfinalnih večerih že postreglo z nekaj napetosti, presenečenji in varnostnimi tveganji. Prav tako se je po obeh polfinalnih večerih in pred sobotnim velikim finalom situacija na stavnicah precej spremenila.

Komu torej po drugem polfinalnem večeru najbolje kaže na stavnicah?

Letošnji ljubljenec publike je zagotovo Hrvat Baby Lasagna, ki je s prepričljivim nastopom v prvem polfinalu na stavnicah obdržal prvo mesto. Ljubitelj mačk je nastopil s pesmijo Rim Tim Tagi Dim, katere najbolj slavni verz je: “Meow cat, please meow back” (v prevodu: Mjav, mačka, prosim zamijavkaj nazaj), zaradi česar so se na družbenih omrežjih pojavile šale, da bodo mačke razočarane, če ne bo zmagal.

Na drugem mestu pa že najdemo prvo veliko presenečenje. Izraelska predstavnica Eden Golan s pesmijo Hurricane je namreč, kljub vsem polemikam okrog njenega nastopa, v drugem polfinalu prepričala evrovizijsko publiko in se z osmega mesta povzpela na visoko drugo. Kljub temu so se pojavila ugibanja, ali so organizatorji tekmovanja z zvočnimi efekti prekrili, da je občinstvo v dvorani dvajsetletnico izžvižgalo.

Favorizirani Nemo, ki nastopa za Švico in mu stavnice že vseskozi napovedujejo mesto med prvimi petimi, je po nastopu v drugem polfinalu padel za eno mesto in je trenutno tretji. Je eden od treh letošnjih nebinarnih predstavnikov in njegova pesem The Code z elementi opere in rapa govori prav o tem, kako je “našel svoje mesto v svetu”.

Na četrtem mestu je ostal morda najbolj poseben tekmovalec, predstavnik Irske. Bambie Thug je prav tako nebinarna oseba, ki se je s pesmijo Doomsday Blue predstavila v torek. Evrovizijski posebneži velikokrat prepričajo občinstvo in kaže, da bo tako tudi letos. Vprašanje pa je, koliko točk bodo za svoj nastop prejeli od strokovnih žirij.

Vrstni red se je premešal tudi na petem, šestem, sedmem in osmem mestu, ki ga trenutno zasedajo Francija, Ukrajina, Italija in Nizozemska.

Francoz Slimane je s preprostim nastopom s pesmijo Mon Amour prepričal in se povzpel za eno mesto, Ukrajina, ki je bila po prvem polfinalu na tretjem mestu, pa je sedaj padla na šestega.

Padli sta tudi Italija in Nizozemska, italijanska predstavnica Angelina Mango s pesmijo La Noite za dve mesti in je sedaj na sedmem mestu.

Nizozemec Joost Klein je zdaj na osmem mestu, njegova pesem Europapa je posvečena njegovemu očetu in govori o svobodnih mejah v Evropi. Večina pesmi je v nizozemščini in angleščini, kratki deli pa tudi v italijanščini, francoščini in nemščini. Nastopajoči na odru so bili oblečeni v evropske barve in kljub padcu na stavnicah je “evrovizijska evropska himna” ena najbolj priljubljenih skladb letošnjega tekmovanja. 

Kako pa ob vsem tem kaže Sloveniji? Po drugem polfinalu je Raiven s pesmijo Veronika padla za eno mesto in je zdaj na 22. mestu. Vendar pa so se pri njej stavnice že zmotile, saj so ji v prvem polfinalu napovedovale 12. mesto, kar ji ne bi prineslo finala. Njen nastop je torej enkrat že prepričal občinstvo in ga bo morda znova, v sobotnem velikem finalu.

evrovizijske stavnice
Evrovizijske stavnice pred velikim finalom (Foto: Posnetek zaslona)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje