Umrl eden od pionirjev reggaeja z Jamajke Lee Scratch Perry

Kultura 30. Avg 202109:52 > 27. Sep 2021 11:06 0 komentarjev

V 86. letu starosti je umrl eden od pionirjev reggae glasbe Lee Scratch Perry.

V 86. letu je v nedeljo umrl legendarni reggae glasbenik in producent Lee Scratch Perry, je sporočil jamajški premier Andrew Holness. Ob sožalju družini, prijateljem in oboževalcem je Holness poudaril, da bo glasbenik vsem ostal v spominu po izjemnem doprinosu “glasbeni bratovščini”.

Lee Scratch Perry je bil rojen 20. marca leta 1936 na severozahodu Jamajke kot Rainford Hugh Perry. Pri 15 letih je pustil šolo in se preselil v Kingston. Leta 1984 je za britansko glasbeno publikacijo NME dejal, da se v šoli ni naučil ničesar uporabnega, vse, kar je znal, se je po njegovih besedah naučil od narave.

Eden od pionirjev reggaeja

Producent in pevec je bil eden od pionirjev reggaeja v 60. in 70. letih preteklega stoletja, obveljal pa je tudi za enega od začetnikov duba, glasbene zvrsti, ki izhaja iz reggaeja. Delal je z legendo reggaeja Bobom Marleyjem in drugimi priznanimi jamajškimi glasbeniki. Leta 1968 je ustanovil svojo založbo Upsetter Records, leta 1973 pa je v Kingstonu odprl studio Black Ark, v katerem so nastale številne reggae in dub uspešnice.

Njegovi produkcijski prijemi so zaznavni tudi v drugih glasbenih zvrsteh, od hip hopa do postpunka. Med drugimi je sodeloval s Paulom McCartneyjem ter skupinama The Clash in Beastie Boys.

Lee Scratch Perry
PROFIMEDIA

Nagrajen z grammyjem

Leta 2003 je za studijski izdelek Jamaican E.T. prejel grammyja za najboljši reggae album.

Ekscentrični glasbenik se je šele nedavno vrnil na Jamajko, poprej je živel v Evropi. Januarja je na Instagramu zapisal, da je Švica, kjer je nazadnje bival, prehladna, tamkajšnja energija pa se mu ni zdela več prava, ob čemer je po zapisu dpa namigoval na protikoronske ukrepe, ki so jih izvajali v tej državi.

Po navedbah Holnessa je Lee Scratch Perry v nedeljo umrl v bolnišnici Noel Holmes v jamajškem kraju Lucea, vzrok smrti pa še ni znan. Jamajški premier je v zapisu ob glasbenikovi smrti poudaril, da je bil “resnično ena najpomembnejših kreativnih figur z Jamajke”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!