V pokrajini ob Muri predstavitev knjige Ferija Lainščka

Magazin 08. Jun 202209:45 0 komentarjev
Feri Lainšček, Mitja Čander
Marko Pigac

Pred kratkim so na Otoku ljubezni v Beltincih predstavili ponatis romanov Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov in Muriše, združenih v Mursko sago.

Na dogodku, posvečenem temu izjemnemu poetu prekmurskih ravnic, so se poklonili tudi 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev in reki Muri, ki pisatelju in pesniku Lainščku že desetletja služi kot neizčrpen vir ustvarjalnega navdiha.

Slavljenec se je na dogodek, ki ga je pripravila založba Beletrina, pripeljal v kočiji, v katero je konjarka zapregla dva krepka vranca, ter v spremstvu likov literarnih junakov Murske sage, Elice in Julijana. Z drugega brega je reko na brodu prečkal direktor Beletrine Mitja Čander, ki je slavljencu izročil izvod sveže izdane Murske sage. Častno pokroviteljstvo srečanja je prevzel župan Občine Beltinci Marko Virag, ki je zbrane tudi nagovoril. O pisateljevanju, navezanosti na rodne kraje in življenju, ki mu ritem narekujejo neskončne ravnice in reka, ki se v ovinkih in pritokih razliva čeznje, se je z avtorjem pomenkovala Blažka Müller.

Blažka Miller
Marko Pigac

Pogovoru se je pridružila dr. Ignacija Fridl Jarc, avtorica spremne besede k Murski sagi, ki je med drugim spregovorila prav o ženskah v Lainščkovi literaturi. Ob tem je poudarila, da je Feri izjemen poznavalec ženske duše, a ne le to, o ženskah si upa pisati in jih postaviti kot glavni lik ter jim hkrati kot pisatelj pokazati naklonjenost. Prijetno vzdušje je podkrepil interpret Ivan Lotrič, ki je prebral nekaj odlomkov iz knjige, druženje pa se je nadaljevalo ob pokušnji prekmurskih dobrot in vin, pospremljeni z glasbo domače glasbene skupine Prašnati. Če iščete zamisel za poletno branje, bo morda prav Murska saga kot nalašč za vas.

Mitja Čander
Marko Pigac

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!