V službi dal odpoved, na Antarktiki zdaj služi 75 tisoč evrov za pol leta dela

Magazin 02. Feb 202405:06 1 komentar
Jeff Capps, južni pol, Antarktika
Jeff Capps (Foto: PROFIMEDIA)

33-letni Američan Jeff Capps se je po več letih dela v trgovini z avtodeli odločil za veliko življenjsko spremembo. V službi je dal odpoved, nato pa se je zaposlil na Antarktiki, kjer popravlja motorne sani tudi pri temperaturah, ki dosežejo –76 stopinj Celzija.

Američan Jeff Capps že od leta 2019 dela na južnem polu na Antarktiki, poroča portal nova.rs. Za ta korak se je odločil, ko mu je znanec povedal za možnost zaposlitve na postaji Amundsen-Scott, ki je v lasti ameriške vlade.

Pred tem je delal v trgovini z avtodeli kot mehanik, ko pa je slišal za ponudbo, se je odločil za veliko spremembo v življenju. Dela šest mesecev na leto, zasluži pa okoli 75.000 evrov. Čeprav zdaj živi v kraju, kjer se temperatura zraka spusti tudi pod –60 stopinj Celzija, svoje odločitve ne obžaluje.

“Počutim se, kot da bi živel na veliki ladji. Tam sem že od leta 2019, v tem času sem spoznal tudi partnerko Michelle. Postajo imenujemo tudi naša vesoljska ladja, od druge postaje smo oddaljeni več kot 1.000 kilometrov. Popolnoma smo izolirani,” je za časnik Mirror dejal Capps.

Na postaji se znanstveniki ukvarjajo z raziskavami podnebnih sprememb in opazovanjem vesolja, Jeff pa skrbi za popravila motornih sani in druge mehanizacije.

Življenje na postaji primerja z življenjem v hotelu, saj je tam zaposlenih kar nekaj kuharjev, ki skrbijo, da nihče od članov ekipe ni lačen. “Sobna temperatura znotraj postaje je takšna, da se lahko sprehajamo v majicah s kratkimi rokavi. Vse je lepo, dokler ne odpreš zunanjih vrat,” je dejal Capps.

Kot je opisal, se je temperatura zraka zunaj spustila tudi do –76 stopinj Celzija. “Človek bi si mislil, da bo zmrznil pri takšnih temperaturah. A zunaj je zrak zelo suh, zato ni tako hudo, kot se morda sliši. Nikoli nisem občutil tresenja zaradi mraza, je pa kar hudo, če nimaš zakrite kože, saj je občutek takšen, kot da bi ti v kožo zbadali nože,” je še dodal.

Jeff Capps Jeff Capps
Foto: PROFIMEDIA
Jeff Capps, Antarktika, Jeff Capps, Antarktika,
Jeff Capps (Foto: PROFIMEDIA)
Jeff Capps, južni pol, Antarktika Jeff Capps, južni pol, Antarktika
Jeff Capps (Foto: PROFIMEDIA)

Sprememba, na katero se je moral najbolj navaditi, pa je, da je pol leta neprestano noč, v drugi polovici leta pa sonce sije ves dan. Kot zanimivo opisuje tudi družabno življenje na postaji, saj na njej živi 40 ljudi in so kot velika družina.

“Smo kot družina, tudi spremo se, a se vseeno spoštujemo. Se tudi pritožujemo, a se hkrati zabavamo. Zgradili smo tesno skupnost, saj vsak dan živiš z istimi ljudmi,” je še dejal Jeff Capps.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje