Varuhi gozdnih specialistov zbrali že za tri hektarje gozda

Magazin 04. Maj 202215:30 > 15:56
Pohodnica
Profimedia

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je ena največjih nevladnih organizacij, ki si prizadeva za varovanje narave v Sloveniji. S svojo iniciativo Varuhi gozdnih specialistov pa si prizadevajo za naravni razvoj in ohranitev posameznih vrst ptic.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) si s svojim delovanjem prizadeva za varovanje ptic in njihovih življenjskih okolij.

Neprofitna nevladna organizacija, ki je bila ustanovljena že 1979, deluje v javnem interesu ohranjanja narave, varstva okolja in raziskovalne dejavnosti. Združuje več kot tisoč članov in več deset strokovnjakov z različnih področij, ki svoje poslanstvo uresničujejo z naravovarstvenim, znanstvenoraziskovalnim, izobraževalnim in publicističnim delom ter s sodelovanjem z drugimi nevladnimi in vladnimi organizacijami.

Sava, reka, Slovenija
Profimedia

V okviru zadnje kampanje Varuhi gozdnih specialistov si prizadevajo za nakup vsaj 10 hektarjev gozda, ki bi ga radi podarili naravi. ”Vanj ne bomo posegali, prepustili ga bomo naravnemu razvoju in s tem ohranjali gozdne specialiste, kot so belohrbti detel, koconogi čuk, črna štorklja, divji petelin in mali muhar ter številne druge gozdne organizme,” se glasi spodbuda na spletni strani DOPPS. Vse od sredine marca, ko se je kampanja začela, so zbrali več kot 15 tisoč evrov, kar zadostuje za nakup treh hektarov gozda, cilj je zbrati vsaj trikrat več.

Veliko podpore tudi iz tujine

Kot pojasnjujejo v društvu, so z odzivi zelo zadovoljni, akcijo pa so doslej podprli številni posamezniki in podjetja. ”Preseči prvi cilj nam je pomagalo podjetje Bird Buddy, in tako se že bližamo naslednjemu cilju, zbrati 30.000 evrov,” so zapisali. Vse več podpore dobivajo tudi iz tujine, kar je dober dokaz, da so slovenski gozdovi mednarodnega pomena.

Črna štorklja
Profimedia

”Slovenija je v Evropi med najboljšimi v sonaravnem gospodarjenju z gozdovi, vendar imamo kljub temu zelo malo takih, kjer se ne gospodari in so popolnoma prepuščeni naravnemu razvoju. Ohranjenega imamo le manj kot en odstotek starega, naravnega gozda. Pri DOPPS želimo ta trend obrniti in ozaveščati o pomenu naravnega gozda. Stari, naravni gozdovi so namreč edini, ki zagotavljajo preživetje številnim vrstam ptic in drugim gozdnim specialistom, katerih populacije pri nas so ogrožene,” so zapisali v društvu in dodali, da imajo gozdovi pomembno vlogo tudi za človeka. Tako izobraževalno, estetsko in kulturno kot tudi zgodovinsko vlogo. Ob tem so tudi edini, ki učinkovito prispevajo k blaženju podnebnih sprememb.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.