Na svetu skorajda ni kuhinje, ki v predalih in omaricah ne bi skrivala aluminijaste folije. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj je ena stran folije svetleča, druga pa medla?
Aluminijasta folija je izredno uporabna. Z njo zavijemo hrano, prekrijemo posodo, dobra je tudi pri zadrževanju toplote. Kot redni uporabnik pa človek kmalu opazi, da je ena stran folije svetleča, medtem ko je druga stran bolj medla.
Ne gre samo za estetiko. Kot piše N1 Beograd, je lahko razlika, ki nastane med izdelavo folije, zelo uporabna pri peki mesa v pečici. Če pladenj z mesom pokrijemo s folijo tako, da je svetleča stran na spodnji strani, in je obrnjena proti vsebini pekača, se bo temperatura v posodi povečala.
Enako velja v primerih, ko živilo z “alufolijo” ovijemo zato, da bi ga ohranili toplega. Svetleča stran se mora živila dotikati, medtem ko je druga stran obrnjena navzven.
Nekatere pri uporabi aluminijaste folije skrbi tudi, da bi hrana vsrkala aluminij, s čimer bi ga vnesli v telo. Znanstveni izsledki kažejo, da je količina aluminija, ki bo iz folije prodrl v hrano, odvisna od temperature, kislosti hrane ter od drugih podrobnosti.
Pečenje mesa, zavitega v aluminijasto folijo, lahko tako denimo poveča vsebnost te kovine v hrani, vendar znanstveniki za zdaj povezav med uporabo aluminijaste folije in zdravstvenimi težavami niso našli.