Je aluminijasta folija lahko škodljiva za zdravje?

Navdih 15. Maj 202320:46 0 komentarjev
hrana, žar, auminijasta folija
PROFIMEDIA

Aluminijasta folija je v kuhinji nepogrešljiva. Z njo pokrijemo ostanke hrane, preden ti romajo v hladilnik, uporabljamo pa jo tudi pri pečenju mesa in rib. Se pa pri njeni uporabi pogosto poraja vprašanje, ali je uporaba folije pri kuhanju in pečenju lahko škodljiva?

Povsem brez aluminijaste folije, ki dobro zdrži tudi na toploti, v kuhinji ne gre. Vendar so raziskave pokazale, da lahko folija med kuhanjem nekaj aluminija pusti tudi v hrani, ki jo nato zaužijemo. Pri tem je treba opozoriti, da aluminij zaužijemo tudi s sadjem, zelenjavo in mesom, saj ga živila absorbirajo po naravni poti. Aluminij pa najdemo tudi v nekaterih konzervansih, ki se uporabljajo v prehranski industriji.

Zaužitje aluminija v nizkih količinah sicer ni škodljivo za zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v priporočilih kot varno mejo postavljata dva miligrama te kovine na kilogram telesne teže na teden. Velja dodati še, da človeško telo kar nekaj aluminija tudi izloči.

Koliko aluminija bo iz folije prodrlo v hrano, je glede na izsledke raziskav odvisno od temperature, pri kateri jed pripravljamo, kislosti hrane ter od drugih podrobnosti.

Pečenje mesa, zavitega v aluminijasto folijo, lahko tako denimo poveča vsebnost te kovine v hrani. Vendar znanstveniki za zdaj povezav med uporabo aluminijaste folije in zdravstvenimi težavami niso našli.

Kot smo pisali, pa je treba biti previden tudi pri zavijanju ostankov hrane v aluminijasto folijo, preden jih postavimo v hladilnik. Med hrano in folijo namreč ostane zrak, ki omogoča rast škodljivih bakterij. Nutricionisti zato za shranjevanje bolj priporočajo hermetično zaprte posode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!